U Tuzlanskom kantonu epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, a skoro 200 hiljada ljudi primilo je vakcinu protiv koronavirusa. Ovaj kanton i dalje je daleko od postizanja kolektivnog imuniteta, a otvorena je i opcija pooštravanja mjera.

Nekontrolisano širenje koronavirusa i dalje je prisutno u Tuzlanskom kantonu, a u posljednjem turnusu testiranja otkriveno je 157 novih pozitivnih slučajeva, što je 32,5 posto od ukupnog broja obrađenih uzoraka.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić u razgovoru za Klix.ba trenutnu epidemiološku situaciju je ocijenio nepovoljnom po svim parametrima koji se prate, istaknuvši da će se u skladu sa situacijom razmotriti pooštravanje higijensko-epidemioloških mjera.

Prema njegovim riječima, odziv građana na vakcinaciju protiv koronavirusa i dalje je na nezadovoljavajućem nivou u Tuzlanskom kantonu.

“Do 7. novembra ove godine jednom dozom su vakcinisane 102.492 osobe, a objema dozama 90.877 osoba starijih od 18 godina. To je 28 posto prvom dozom, a 25 posto objema dozama vakcine”, naveo je Jurić.

Po broju vakcinisanih u Tuzlanskom kantonu i dalje prednjači Doboj Istok, gdje je potpuno vakcinisano 45,63 posto stanovništva, a takvih je najmanje u Sapni 11,62 posto.

Kada je riječ o Tuzli, potpuno je vakcinisano 28,03 posto, dok je prvu dozu primilo 31,42 posto građana. Inače, ovaj grad kontinuirano bilježi najveći broj novozaraženih, a prema današnjem izvještaju, otkriveno je 59 novih slučajeva.

Inače, u Tuzlanski kanton stiglo je hiljadu doza vakcine Moderna i tri hiljade i 50 doza vakcine Pfizer, koje će se koristiti za aplikaciju kod građana koji žele primiti prvu dozu. Također, više od četiri hiljade vakcina namijenjeno je za imunuzaciju stanovništva trećom dozom.

“Vakcine za treću dozu su namijenjene za imunokompromitirane pacijente i zdravstvene radnike, apaliciranje na terenu još uvijek nije počelo”, naveo je Jurić.

Epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu narušava i podatak da je u protekla 24 sata preminulo osam osoba, a u posljednjih sedam dana taj broj zbirno iznosi 36. Na bolničkom liječenju trenutno je 149 pacijenata, dok su tri na mehaničkoj ventilaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…