Nacrt izmjena Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine procurio je u javnost, iako zbog trenutnih političkih okolnosti zasigurno zadugo neće biti tema dnevnog reda.

Ovim zakonom se propisuju policijska ovlaštenja, radni odnosi, dužnosti I prava, zapošljavanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje, raspoređivanje, činovi, procjena rada I unapređenje, naknade, nagrade, priznanja, radni uslovi, disciplinska odgovornost i prestanak radnog odnosa policijskih službenika Bosne I Hercegovine.

Zanimljiva stavka jeste član 74. koji se tiče vraćanje u policijsko tijelo BiH po prestanku mandata u drugom policijskom tijelu.

Stavka 1 kaže da ukoliko policijski službenik koji je imenovan za rukovodioca ili zamjenika rukovodioca policijskog tijela u BiH ne bude raspoređen u policijskom tijelu kojim je rukovodio, u roku od 30 dana po prestanku mandata podnosi zahtjev za vraćanje u policijsko tijelo BiH u kojem je bio raspoređen prije imenovanja, na isto ili slično radno mjesto.

Stavka 2 kaže da rješenje o rasporedu u policijskom tijelu BiH donosi rukovodilac policijskog tijela BiH u roku od osam dana od dana prijema zahtjeva iz stava (1) ovog člana.

To znači da, naprimjer, ako je izabran rukovodilac iz MUP-a RS-a na čelo SIPA-e nakon završetka mandata može ostati raditi u SIPA-I što nije bio slučaj ranije kada je vraćen u policijsku agenciju iz koje je došao na rukovodeću funkciju u policijsku agenciju na nivou BiH.

Nacrt predviđa i da policijski službenik može biti interno premješten na drugo radno mjesto istoga čina unutar policijskog tijela BiH, koje je udaljeno do 80 km od njegovog mjesta prebivališta i trenutnog mjesta rada. Naredbu o internom premještaju može donijeti rukovodilac policijskog tijela BiH, kada za to postoji opravdan interes policijskog tijela BiH. Premještaj policijskog službenika ne može trajati duže od dvije godine, ne može se ponoviti u roku od četiri godine, a ukupno vrijeme trajanja svih internih premještaja po naredbi ne može biti duže od tri godine tokom rada u policijskom tijelu BiH

Ono što je novo jeste da se policijski službenik može premjestiti do tri godine, a ranije je bio slučaj na maksimalno jedne godine.

Ovaj zakon primjenjuje se na policijske službenike zaposlene SIPA-i, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nacrt prijedlog zakona rađen je, kako nezvanično saznajemo, u strogoj diskreciji i mimo šireg sindikalnog kruga izuzimajući dvojicu čelnika krovnog policijskog sindikata.

Kompletan Nacrt zakona možete pročitati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…