BIH

Načelnik Tešnja Suad Huskić budući premijer Federacije, pobrao simpatije i međunarodne zajednice?Pominjanje Huskića kao čovjeka koji bi se iz “lokalne sredine” prebacio u “višu politiku”, samo po sebi ne bi trebalo biti nikakvo čudo.

Još u vremenima kada je u krugovima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini bilo “bogohulno” i pomisliti takvo nešto, rađala se ideja o tome da na poziciju premijera entiteta FBiH dođe neko iz SDA, piše portal Politički.ba

Tokom sastanka jednog od istaknutih diplomata u Sarajevu s čelnicima SDA, razgovarano je i o tome koga bi ova stranka mogla iznjedriti kao premijera.

“Pitao sam ih da li imaju nekoga u vidu. Predlagali su više imena. Rekao sam im da i njima i nama treba neko ko je već dokazan, neokaljan, ko iza sebe ima rezultate, ko je inkluzivan i sa kime možemo direktno pričati. Malo su me gledali zbunjeno. Jasno je bilo da očekuju da dam ime. I dao sam – Suad Huskić, načelnik općine Tešanj. On je takav. Niko mu ne može osporiti uspjeh, grad cvjeta već dugi niz godina, u njemu rade i ljudi iz okolnih mjesta, od Doboja do Žepča a da nije zabilježen neki problem. Huskić je modernih shvatanja, inkluzivan, odlično zna šta tišti svakog građanina… Tešanj je grad u kojem ima više fabričkih hala i poslovnih prostora nego kuća”, smatra jedan od međunarodnih zvaničnika trenutno angažovanom u BiH.

Pominjanje Huskića kao čovjeka koji bi se iz “lokalne sredine” prebacio u “višu politiku”, samo po sebi ne bi trebalo biti nikakvo čudo. No, u kontekstu u kojem je ime izgovoreno – jeste. Posebno ko ga je izgovorio. A izrečeno je u vremenima kada je za međunarodnu zajednicu u BiH jeres bilo i razmišljati o tome da SDA uopće negdje može, treba ili smije biti u vlasti, piše portal Politički.ba.

Sada, kako se produbljuje rat unutar Osmorke i na federalnom nivou, kako je na Facebooku sve više duela istaknutih članova SDP-a s jedne i NES-a, S BiH-a i ZNG-a s druge strane, a već smo se nagledali “ujedanja” koje su razmijenili među sobom i isto tako istaknuti članovi Trojke, u krugovima međunarodne zajednice reaktuelizira se opcija da Huskić ili “Huskić” iz SDA preuzme federalnu premijersku poziciju.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top