Na proteste rudara u Sarajevu jutros su iz Tuzlanskog kantona krenuli rudari raspoređeni u 16 autobusa, javlja RTV Slon.

Protesti pred zgradom Vlade FBiH zakazani su za 11 sati.

Na protestu će, između ostalog, biti zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

”Mora se dati konačan odgovor za preko 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema”, poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Husić je potvrdio da je jutros obustavljen rad u sedam rudnika u bh. entitetu Federacija BiH, koji su u vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Husić je kazao da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u Federaciji BiH, koji je počeo u utorak u sedam sati ujutro.

“Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti Federacije BiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH” kazao je Husić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…