Predstavnici firme “Drina resurs” iz Srebrenice, koja posluje u sastavu kanadske kompanije “Tera balkanika”, jučer su predstavili rezultate ovogodišnjeg rada i geoloških istraživanja na području Srebrenice i Bratunca, gdje je utvrđeno da su u zemljištu prisutne visoke vrijednosti olova, cinka i nikla.

Govorilo se i o nastavku geoloških istraživanja na 216 kvadratnih kilometara na području općina Srebrenica i Bratunac. Najavljeni su intenzivni istraživački radovi na području srebreničke općine i početak geoloških istraživanja u Bratuncu.

Predstavnik Instituta za zaštitu životne sredine Republike Srpske Predrag Ilić naglasio je da su obavljene analize više uzoraka zraka, zemljišta i vode s lokaliteta na kojima će se vršiti bušenje, kao i geološka istraživanja, te da su sve granične vrijednosti zadovoljavajuće.

– Utvrđene su visoke vrijednosti prirodnog prisustva olova, cinka, i nikla u zemljištu, kao i to da su neke vode opterećene teškim metalima, što potvrđuje da se radi o rudonosnom području u kojem je nulto stanje životne sredine prije početka geoloških bušenja na visokom nivou – pojasnio je Ilić.

Aleksandar Mišković, generalni direktor firme „Drina resurs“, kaže da su pribavljene sve zakonom propisane dozvole i saglasnosti za rad te da je izrađen elaborat zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…