Sve veći broj zdravstvenih radnika napušta Unsko-sanski kanton i odlazi u strane zemlje, što prijeti urušavanjem ovdašnjeg zdravstvenog sistema, a posebno je teško nadomjestiti odlazak liječnika specijalista.

Na ovo upozoravaju iz Sindikata doktora medicine i stomatologije USK, te navode kako su razlozi ovakvih trendova niske plaće i loši uvjeti rada u ovdašnjem zdravstvu.

– Plaće su veoma male, među najnižima u Federaciji BiH, uvjeti rada katastrofalni, tako da mlade kolege nemaju gotovo nikakvog motiva da dođu i zaposle se u nekoj od ovdašnjih ustanova. Mi nismo ni svjesni da smo već u fazi urušavanja zdravstvenog sistema u našem kantonu, podaci iz manjih domova zdravlja govore da propadaju konkursi za prijem ljekara opće prakse jer niko od mladih kolega neće da konkuriše, već posao traže u inozemstvu – kaže Amir Rekić, predsjednik ovog sindikata.

Dodaje kako je takva situacija tragična jer se u obrazovanje i edukaciju mladih ljekara troši veliki novac, a društvo od toga nema nikakve koristi. Još jedan od velikih problema predstavlja i odlazak srednjeg medicinskog kadra, pa tako u Kantonalnoj bolnici u Bihaću navode kako im to predstavlja veliki problem.

U Ministarstvu zdravstva USK navode kako su svjesni ovoga problema, te da su proteklih mjeseci pokrenuli razgovore sa sindikatima zdravstvenih radnika o povećanju ličnih dohodaka.

– Moramo razgovarati kako bismo definisali finansijski okvir da bi sve bilo održivo. Vjerujemo da ćemo u naredni mjesec završiti pregovore i da ćemo do kraja godine potpisati novi kolektivni ugovor – kaže Muris Halkić, resorni ministar zdravstva, pišu Nezavisne.

Prema njegovim riječima, situacija je posebno kritična kada je u pitanju srednji medicinski kadar, a posebno onaj koji je educiran za rad u kovid ambulantama, također tu je i problem anesteziologa, kojih je nedovoljno i rade na više radnih mjesta, kao i liječnika specijalista određenih profila.

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom protekle tri godine napustilo je više od stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Odliv medicinskih radnika donekle su zaustavile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona, ali je potreba za ovim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje izražena, pa se očekuje nastavak negativnih kretanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…