BIH

Na autoputu kao u horor filmovima: Ne vidi se prst pred okomEkipa Hayat.ba odlučila se provozati dijelom autoputa A1 koji prolazi kroz Sarajevo, a snimak možete pogledati na kraju ovog teksta

Ono što smo zabilježili je vrlo opasno za sve vozače koji se kreću ovom dionicom zbog, kao nikad dosad, guste magle. Saobraćajna signalizacija na određenim mjestima ograničava brzinu na 100 kilometara na sat dok na kritičnim dijelovima i do 80 kilometara na sat.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost, na širem području: Sarajeva, Visokog, Gračanice, Bugojna i Prijedora, kao i na pojedinim dionicama uz rijeku Lašvu. Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Podsjećamo, usljed značajnog rasta koncentracija zagađujućih PM 10 čestica, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu “Upozorenje” trećeg januara.

Vlada pokušava nekim ranije viđenim mjerama da ublaži zagađenje ali čini se kao da nema promjene.

Vidljivost dodatno pogoršava zagađenje zraka koji se spaja sa prirodnom pojavom magle.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top