Temperatura od 38 stepeni Celzijusovih izmjerena 20. juna 2020. u Verhojansku, u Rusiji, priznata je kao novi temperaturni rekord na Arktiku, području oko Sjevernog pola, saopćila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Izmjerena temperatura više odgovara području Mediterana nego Arktika i izmjerena je na meteorološkoj osmatračkoj stanici tokom izuzetnog i dugog sibirskog toplotnog talasa, saopćili su iz WMO.

– Ovaj novi arktički rekord jedan je u nizu zapažanja prijavljenih Arhivu vremenskih i klimatskih ekstrema koji je zvono za uzbunu o našoj klimi koja se mijenja – rekao je generalni sekretar WMO-a Peteri Talas (Petteri Taalas).

Dodaje se da je u 2020. je također zabilježen novi temperaturni rekord od 18,3 stepeni izmjerenih na antarktičkom kontinentu.

Prosječne temperature iznad arktičkog Sibira tokom ljeta prošle godine kretale su se čak 10 stepeni iznad prosjeka, uzrokujući razorne požare, ogroman gubitak morskog leda i igrajući značajnu ulogu u 2020. kao jednoj od tri najtoplije godine u istoriji.

Arktik je među regionima koji se najbrže zagrijavaju na globalnom nivou i zagrijava se više nego dvostruko više od globalnog prosjeka.

Područje obuhvata Sjeverni ledeni okean sa njegovim rubnim morima, veći broj ostrva i uži pojas sjeverno američkog i euroazijskog kontinenta.

Istraživači WMO-a trenutno nastoje da potvrde mjerenja temperature od 54,4 stepena zabilježena 2020. i 2021. godine na najtoplijem mjestu na svijetu, Dolini smrti u Kaliforniji, kao i da potvrde novi prijavljeni evropski temperaturni rekord od 48,8 stepeni na italijanskom ostrvu Siciliji ovog ljeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…