Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su se ponovo oglasili u vezi navijačkih nereda koji su se dogodili u subotu na raskrsnici kod hotela „Ero“ u Mostaru.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Dana , 13.11. 2021.godine u 13.35 sati u PU Mostar dojavljeno je da u ulici Kardinala Stepinca, tačnije na zidu jedne kladionice, grupa NN osoba, pripadnici navijačke skupine „Red Army“ pišu grafit „1981“ preko već postojećeg grafita „HŠKZ“, koji su prethodno nascrtali pripadnici navijačke skupine „Ultrasi“.

Dolaskom na mjesto događaja, policijski službenici su upozorili NN osobe da se udalje sa navedene lokacije, jer su iz smjera Centra II primijetili skupinu NN osoba pripadnika „Ultrasa“. Isti su bili maskirani crnim kapama i zaštitnim maskama, držeći u rukama razne drvene, metalne predmete, kamenice i pirotehnička sredstva.

Policijski službenici su pokušali spriječiti fizički kontakt i tuču navijačkih skupina upozorenjem, no to su tek uspjeli upotrebom službenog naoružanja. Ispalili su više hitaca upozorenje uzrak, sve u cilju spašavanja osobe koja je nepomična ležala na pločniku.

Oko 15 sati uspostavljen je javni red i mir, jedna osoba od sudionika nereda je teže povrijeđena i dva policijska službenika su zadobila lakše tjelesne povrede, materijalna šteta je pričinjena na dva poslovna objekta.

https://www.youtube.com/watch?v=1y8U2Oys2OU

S obzirom na to da je na osnovu prikupljenih sigurnosno-obaviještajnih podataka prijetila opasnost novih sukoba, noću, 13.11. i sutradan, 14.11. 2021. godine, MUP HNK je kao ispomoć angažirao interventne jedinice PU Konjic i PU Čapljina, a u pripravnosti je i angažirao jedinicu za posebne namjene i drugih kantonalnih MUP-ova.

Policija je djelovala preventivno i operativno na terenu te su spriječili već najavljene tuče navijačkih skupina.

Sektor kriminalističke policije provodi krim-operativnu istragu, utvrđuje se identitet osoba koje su sudjelovale u enredima.

Privedena je 21 osoba koje su sudjelovale u neredim, a svi su saslušani u svojstvu osumnjičenih te su obrađeni krim-tehnički, odnosno, daktiloskopirani i sinjeletički fotografirani.

Po okončanju krim-operativne istrage nad svim učesnicima nereda, izvještaj o počinjenjenom krivičnom djelu bit će proslijeđen Tužilaštvu HNK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…