BIH

Muftija Grabus: Hafizu Amiru Mahiću djetinjstvo je prekinuto u logoru Trnopolje, to je pošten čovjek– Ovo su teški trenuci za hafiza Amira Mahića. Podsjećam vas da mu je kao desetogodišnjaku prekinuto djetinjstvo u logoru Trnopolje, osjetio je svu gorčinu progonstva i težinu rata – kazao je muftija Grabus

Muftija sarajevski i predsjedavajući Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini prof. dr. Nedžad Grabus komentorao je izjave imama iz Kozarca Amira Mahića. Zbog nekih neprimjerenih izjava se izvinio, Rijaset Islamske zajednice je pokrenuo postupak, postupak je pokrenulo i tužilaštvo.

Svi mi koji poznajemo hafiza doktoranda Amira Mahića možemo posvjedočiti da je pošten čovjek, miroljubiv i susretljiv. Činjenica da je smogao snage da prizna grešku pojednostavljenog predstavljanja složene tradicije SPC-a govori koliko je velik čovjek. Ovo su teški trenuci za hafiza Amira Mahića. Podsjećam vas da mu je kao desetogodišnjaku prekinuto djetinjstvo u logoru Trnopolje, osjetio je svu gorčinu progonstva i težinu rata. Isus je praštao ljudima, posebno onima koji su bili sposobni prihvatiti svoje greške. Što se tiče državnih organa oni imaju svoje ingerencije.

Mi iz IZ osuđujemo svaki govor mržnje i na to moramo biti osjetljivi.

Ne smijemo imati duple aršine, ako neko vrijeđa islamske vrijednosti očekujemo istu reakciju kao i u ovom slučaju i jasan stav o neprimjerenom govoru. Ovaj slučaj je više od samog moralnog čina, ili kajanja. Prijedor, Kozarac, cijela Bosna i Hercegovina su puni neispričanih priča.

Promijenila se paradigma. Danas se brže čuje kada neko govori o drugom. Podsjetit ću vas da u svim religijskim tradicijama postoje veoma razuđena literatura o različitim religijskim fenomenima. O islamu, pravoslavlju, judaizmu, kršćanstvu ispisano je hiljade knjiga. Teološka i kritička valorizacija vjerskih sadržaja proučava se kroz akademski studij, medijske eksplikacije, popularnu literaturu itd. Ipak ljudi su najosjetljiviji kada se predstavnici drugih vjerskih tradicija očituju o vjerovanju drugih. Koliko je samo rasprava izazvalo referiranje Pape Benedikta XVI na govor o islamu bizantskog cara Manuela II Palaiologosa. Akademski, analitički govor o svim vjerskim pitanjima je nužan. Zato su zadužene obrazovne ustanove, posebno univerziteti.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top