ZDRAVLJE

MUČE VAS PODOČNJACI: PET SAVJETA DA IZGLEDATE SVJEŽE I ODMORNOProbudili ste se ujutru, pred vama je naporan dan, a nakon što ste se pogledali u ogledalo shvatili ste da imate tamne kolutove oko očiju, ne brinite, donosimo vam pet savjeta uz pomoć kojih ćete izgledati svježe i odmorno.

Krema za područje oko očiju

Kremu za podočnjake uvijek držite u frižideru, jer ako je hladna imaće veću učinkovitost.

Ujutru i uveče namažite kremu na područje ispod očiju i lagano masirajte. Njom možete tretirati i druge dijelove lice koji su vam otečeni.

Maska za područje ispod očiju

Maske hlade, umiruju i zatežu kožu i tamno područje čine svjetlijom.

Kesice čaja

Kesica zelenog ili crnog čaja koje ste već iskoristili, stavite u frižider. Kada se ohlade stavite ih na oči i držite od tri do pet minuta. Kofein u njima će djelovati na podočnjake pri čemu će se oni smanjiti i postaće manje vidljivi.

Svjež krastavac

Svježi krastavac je poznati prirodni “lek” za podočnjake. Kriške krastavca stavite na oči i držite 10 minuta. One će ih ohladiti, smiriti, smanjiti podbulost i tamne krugove, Elle.hr.

Hladna kašika

I ovo je još jedna stara metoda koja djeluje, a koju primjenjuju i popularne zvijezde. Držite dvije čiste kašike u frižideru, a ujutru ih prislonite na oči na svega nekoliko minuta. Rezultati su sjajni, naduvenost nestaje, vaše lice izgleda mlađe, odmornije i spremni ste za nove dnevne izazove.
Uzrok podočnjaka

Podočnjaci su najčešće estetski problem i ali ponekad su znak narušenog zdravstvenog stanja.

Podočnjaci ili tzv. vrećice ispod očiju – blaga natečenost i/ili promjena boje kože ispod očiju – mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Ali, puno se češće javljaju kod osoba u zrelim godinama i kod starijih.

Naime, sa starenjem tkivo oko očiju, uključujući neke mišiće koji podržavaju kapke, počinje slabiti. Takođe se ispod očiju može akumulirati tečnost i time povećavati oticanje.

Podočnjaci mogu uključivati:

Blagi otok
Labavu kožu
Tamne krugove

Ako smatrate da uz navedeno postoje još neki simptomi, preporuka je posjetiti ljekara. On će nastojati isključiti druge uzroke koji mogu doprinjeti oticanju, a kao što su bolesti štitne žlijezde, infekcije ili alergije. Može vas takođe uputiti oftalmologu.

Nekoliko faktora uzrokuje podočnjake ili ih pogoršava, uključujući:

Zadržavanje tečnosti, posebno nakon buđenja ili nakon slanog obroka
Nedostatak sna
Alergije
Pušenje
Nasljedni faktor
Količina kapilara u području ispod očiju – što ih je više, podočnjaci su izraženiji jer je prisutna veća količina krvi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top