ZDRAVLJE

Muče li vas neugodni bolovi u leđima? Evo nekoliko savjeta kako ih ublažitiBolovi u leđima nisu nimalo ugodni bez obzira na to koliko trajali. Nažalost, sve su češća pojava današnjice.

Vjerujemo da ste probali brojne metode da olakšate bolove, a sljedeći savjeti su se pokazali kao odlična prva pomoć, jer će vam donijeti olakšanje.

Bolovi u leđima i vratu često su povezani s lošim spavanjem. Ono ne mora biti jedini razlog, no nepravilan položaj, loš madrac ili jastuk uzrokuju veću bol. Ukoliko imate kvalitetan madrac i jastuk, vrijeme je da isprobate drugačiji položaj pri spavanju/odmaranju. Mnoge osobe s bolovima u leđima hvale dugačke trudničke jastuke koje sve više koriste i svi ostali. Takvi jastuci se lako mogu staviti između koljena te lagano ispod trbuha, čime se olakšava pritisak na kralježnicu.

I dok su nekada ljekari prepisivali mirovanje i ležanje kod bolnih leđa, danas su savjeti upravo suprotni. Sigurno ste to i sami primijetili, ako malo duže ležite, bolovi u leđima sve su jači. Zato umjesto mirovanja odaberite laganu aktivnost (ili odmarajte uz trudnički jastuk). Najviše će vam služiti aktivnosti poput šetnje i istezanja. Važna je i pravilna postura kao prevencija, ali i smirenje bolova. Lako je zaboraviti na pravilno držanje uz osam sati rada na laptopu, no nastojte pretvoriti dobro držanje u rutinu i naviku. Razmislite i o upisu na jogu ili plivanje, odlične sportove za prevenciju i ublažavanje bolnih leđa.

Osobe kod kojih se bolovi u leđima često javljaju preporučuju toplo-hladni tretman leđa. Navedeno možete isprobati pomoću tuširanja s izmjenom hladne i tople vode. Osim za bolove, ovo je odlično za cirkulaciju cijelog tijela, posebno ujutro ako se inače teško razbudite. Druga opcija je upotreba hladnih i toplih obloga naizmjenično kroz nekoliko dana. Možete koristiti čiste ručnike koje ćete hladiti/grijati ili kupovne obloge iz apoteke. Najbolja je kombinacija sve tri metode kako bi bolovi što prije prošli. Hladni oblog nemojte staviti direktno na kožu, već između obloga i kože stavite tanku tkaninu kako ne bi došlo do ozeblina i ozljede kože. Kod duže boli staviti tople obloge i kupke.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top