Ako na umu imate mršavljenje, već je poznato da je potrebno voditi računa o adekvatnom unosu hranjivih materija za vaše opšte zdravlje, a kada su u pitanju vitamini i minerali, samo neki mogu pomoći i to: vitamin C i D, te magnezij.

Najbolja ishrana je ona bogata korisnim nutrijentima jer iz hrane ne unosite samo vitamine i minerale, već i dodatne spojeve koji mogu biti od koristi za zdravlje, kao što su dodana vlakna i antioksidansi, piše Women’s Health.

Međutim, ako niste u mogućnosti zadovoljiti svoje dnevne potrebe samo ishranom, dodavanje dodatnih nutrijenata može pomoći.

Iako postoji niz vitamina i minerala koji se preporučuju za gubitak kilograma, postoji samo nekoliko onih koji stvarno djeluju i u većini slučajeva, bolje ih je unositi hranom.

Vitamin D

Iako postoji povezanost između gojaznosti i niskog nivoa vitamina D, još uvijek nije bilo istraživanja koja bi sugerisala da će dodavanje vitamina D kao suplementa podstaći gubitak težine. Međutim, jedna studija je otkrila da je dodavanje suplementa vitamina D, dok su ispitanici pratili plan obroka za mršavljenje, dovelo do značajnijeg gubitka težine u poređenju sa onim koji su imali isti plan obroka bez dodatnih suplemenata.

Druga istraživanja nisu bila toliko obećavajuća, ali nivo vitamina D također može imati direktan utjecaj na raspoloženje, što zauzvrat može utjecati na težinu. To je zato što je nizak nivo vitamina D povezan s povećanim rizikom od depresije i poremećaja raspoloženja, a depresivno raspoloženje i rezultirajući smanjen nivo energije mogu povećati rizik od debljanja.

Nizak nivo vitamina D također može utjecati na kvalitet i kvantitet sna, a pošto nespavanje može djelovati na hormone apetita i unos kalorija, logično je da nedostatak sna može dovesti do debljanja.

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, iako dodatni izvori hrane uključuju obogaćene mliječne proizvode, gljive, jaja i masnu ribu. Tokom zime možete razmotriti i suplemente, ali uvijek prvo razgovarajte sa svojim ljekarom da utvrdite da li bi to bilo korisno za vas.

Magnezij

Iako magnezij nije direktno povezan sa gubitkom težine, on igra ulogu u odgovoru organizma na stres i također podržava zdrav san.

Visoki nivoi stresa, zajedno s nesanicom, mogu utjecati na apetit, unos kalorija i tjelesnu težinu zajedno sa ukupnim nivoom energije. Unosom adekvatne količine magnezija možete uživati ​​u poboljšanom snu i smanjenju stresa što indirektno može poboljšati (smanjiti) tjelesnu težinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…