ZDRAVLJE

MOŽDANI UDAR – TIHI UBICA SAMO U ZDK ‘POKOSIO’ 692 OSOBE U GODINISvjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se na području Zeničko-dobojskog kantona trodnevnim aktivnostima u sklopu projekta “Zajedno za zdrav mozak”, kojeg organizuju zdravstvene institucije ovog kantona. 

U cilju informisanja i podizanja svijesti o rizicima moždanog udara, njegovoj prevenciji i učestalosti, danas je u Shopping centru Zenica organizovana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, te edukacija građana i dijeljenje informativnih letaka o ovim bolestima.

Vodeći uzrok invaliditeta u svijetu

Organizatori su Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini – Lokalni komitet Zenica (BoHeMSA LC Zenica), Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, te Odjel neurologije Kantonalne bolnice Zenica i Ljekarska komora ZDK.

Nužna je, upozorava ona, česta kontrola krvnog pritiska, jer je upravo visok krvni pritisak “tihi ubica” i riziko faktor kako za nastanak kardiovaskularnih bolesti, tako i moždanog udara.

Specijalista neurolog s Odjela neurologije KBZ-a dr. Amila Dizdarević istakla je kako će, prema podacima Svjetske organizacije za moždani udar, “jedna od četiri osobe iznad 25 godina jednom u životu oboliti od moždanog udara”.

Sve mlađe osobe dobivaju moždani udar

U zadnje su vrijeme, navodi ona, evidentirane mlađe osobe koje su imale moždani udar, jer, pored osnovnih faktora rizika, postoje i “neki drugi faktori”, kao što su imunološki procesi.

Studentica šeste godine Medicinskog fakulteta UNZE-a i predsjednica udruženja studenata medicine u BiH Lokalni komitet Zenica (BoHeMSA LC Zenica), Namira Softić napomenula je kako su jučer na tom fakultetu održana i edukativna predavanja za studente, koja su održale četiri doktorice s Odjela neurologije KBZ-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top