MAGAZIN

Mostar Sevdah Reunion predstavlja novi album i novi konceptNakon fenomenalnih koncerata  održanih u decembru u Beogradu i Novom Sadu možemo ih uskoro čuti u Užicu 14.02. u Kulturnom centru i 15.02. u Domu kulture u Novoj Varoši “Jovan Tomić”.

Priča o Mostar Sevdah Reunionu počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent benda, snimio ansambl audio kasetu sa nekoliko numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima. To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo beg epizoda da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodjela i patnju. Zatim su dali obećanje da će “cijeli svijet znati za sevdah” – jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i snimili svoj prvi album Mostar Sevdah Reunion 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gdje god da dođu.

Pjesme na novom albumu “Lady Sings the Balkan Blues” govore o usamljenosti, djevojci koja “usamljena leže i usamljena ustaje“, o starenju dok čekamo tu voljenu osobu, o “prvom koji joj je zapao za oko”, neželjeno dogovoreni brak, želje i snovi… o dubokoj ljubavnoj želji i čežnji. Tematski, ovde imamo kara-sevdah (*kara-sevdah:(turski) mračna ljubav – što znači beskrajna ili slijepa ljubav) album, određeni podžanr sa najdubljim emocijamai posebno zahtjevnim izvođenjem. Posljednja pjesma na albumu nova, autorska, snimljena u sjećanje na pokojnog pjevača i prijatelja MSR-a, Milutina Sretenovića Sretu, sa kojim je trebalo da snime novi album. Pjesma “Kad muzika prestane” predstavlja ukras ovog albuma, sa posebnom, nažalost, žalosnom simbolikom.

Na ovom albumu dovoljno je reći da je redovna postava MSR-a svirala: Mišo Petrović (solo-gitara), Sandi Duraković (ritam-gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas), a specijalni gosti Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke), a dama koja je svojim glasom oživjela ovaj album je Antonija Batinić. Antonija je devojka iz Kupresa, koja je postala popularna pjevajući rok, džez i bluz, a sa Mostar Sevdah Reunionom nastupa na koncertima širom regiona i svijeta. I nikoga nije ostavila ravnodušnim.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top