U Sloveniji, koja ovih dana bilježi pad epidemioloških trendova u pandemiji koronavirusa, ali ima i dalje vrlo opterećen zdravstveni sistem, razmišljaju o svojevrsnoj novčanoj penalizaciji onih koji nisu vakcinisani, a završe u bolnici zbog covida-19.

To je u razgovoru za Slovenski radio potvrdila Bojana Beović, glavna infektologinja u vladinom savjetu za epidemiju, te predsjednica Liječničke komore.

“Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i vakcinisali se, a na drugoj oni koji se ne žele vakcinisati, a unatoč tomu uživaju sve beneficije”, kazala je Beović, dodavši da zato dolaze inicijative da nevakcinisani koji završe u bolnici plate dodatnu participaciju, odnosni dio troškova svog liječenja.

“Mislim da bi participacija za nevakcinisane bila pravedno rješenje”, kazala je Beović.

Ona se ne zalaže za uvođenje obvezne vakcinacije jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje imunizaciji.

Obavezna vakcinacija u Sloveniji bi bila moguća samo ako se o tome osigura opći društveni konsenzus, možda čak putem referenduma, navela je Beović.

Dodala je kako smatra da bi svojim zaposlenicima neki poslodavci trebali odrediti vakcinaciju kao uvjet za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Slovenska vlada donijela je prije dva mjeseca odluku o obaveznoj vakcinaciji protiv covida-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocjene o tome je li to u skladu s ustavom, suspendirao ustavni sud koji će ovih dana o tome donijeti konačni sud.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno više od 2.100 novih zaraza koronavirusom, oko 500 manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a i drugi epidemiološki indikatori su u silaznoj putanji.

Broj hospitaliziranih još nije počeo padati, ali se smatra da je dosegnuo vrhunac.

“Vidimo svjetlo na kraju tunela jer se čini da broj onih na intenzivnim odjelima neće prijeći 320, kako smo se bojali, ali je glavni problem nedostatak potrebnog kadra”, kazao je u četvrtak za medije Robert Carotta, državni sekretar u ministarstvu zdravstva, zadužen za koordinaciju rada bolnica, prenosi Hina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…