Tri dana nakon što je Skupština bh. entiteta Republike Srpske izglasla zaključke o “prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo RS”, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) osudio je “radikalne političke aktivnosti i retoriku”.

U saopštenju od ponedeljka, 13. decembra, on navodi da su takve aktivnosti iz proteklih nekoliko dana prijetnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te da podrivaju perspektive svih građana, uključujući i i građane iz Republike Srpske (RS).

Uz osudu akata koje je donijela Skupština entiteta Republika Srpska (RS), a koji se tiču “prenosa nadležnosti”, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, Šmit ne pominje sankcije ili korištenje bonskih ovlasti, prema kojima OHR može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Umjesto toga, poziva na dijalog.

“Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja. To je suština demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionisale u interesu svih građana”, zaključuje se u izjavi visokog predstavnika.

Prema zaključcima sa sjednice od 10. decembra, Narodna skupština je zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti, javlja Radio Slobodna Evropa.

Stupanjem na snagu tih zakona, zakonska rješenja koja tretiraju ove oblasti na teritoriji cijele BiH, prestaće da važe u RS.

Prethodno je isto tijelo donijelo 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Na skupštinskom zasijedanju je usvojena i Deklaracija o ustavnim principima RS, u kojoj se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Tužilaštvo BiH je zaduženo i za provođenje zakona koje je krajem jula donio bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, a kojim je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) navodi za RSE da “prate aktivnosti i dešavanja u okviru predmeta iz svoje nadležnosti, te poduzimaju mjere ukoliko se ukaže potreba za aktivnostima i djelovanjem Tužilaštva BiH”.

Upravo ovlasti ove pravosudne institucije, zajedno sa Sudom BiH, Skupština Republike Srpske želi da prenese sa države na entitet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…