ZDRAVLJE

Modrice vam iskaču po tijelu a ne znate uzrok: To bi moglo biti znak nečeg ozbiljnijegNakon udarca, možemo očekivati modricu. No šta ako primijetimo modrice bez očiglednog uzroka? Šta bi moglo biti iza toga? Trebamo li se zabrinuti?

Oko 18 posto odraslih osoba prijavljuje da lako dobijaju modrice. Hematologe (liječnici za krv), često pitaju za savjet kada se ljudi brinu da se prečesto modre. Evo kako razmišljaju o tom problemu.

Prvo, korisno je razumjeti složene, pažljivo uravnotežene sisteme u našem tijelu koji nas štite od krvarenja, prenosi sciencealert.com.

Krv teče kao tekućina kroz naše krvne žile, prenoseći crvene stanice s njihovim teretom kisika i stanice imunološkog sustava za obranu od infekcija, prema našem mozgu, mišićima i unutarnjim organima. Krv sadrži sastojke koji su pažljivo uravnoteženi kako bi nas štitili od krvarenja ako smo ozlijeđeni, istovremeno minimizirajući rizik od opasnog stvaranja krvnih ugrušaka.

Ako se “probuši” krvna žila, krv se može brzo zgusnuti i formirati gelu sličan ugrušak kako bi se minimizirao gubitak krvi dok se žila ne popravi. Da bi se to postiglo, mali fragmenti stanica nazvanih trombociti koji kruže krvlju vežu se za oštećeni zid krvne žile.

Niz proteina (koagulacijskih faktora), privučenih trombocitima i oštećenim zidom krvne žile, zatim se kombinira kako bi zgusnuli krv na mjestu i formirali krvni ugrušak. Kao i sve stanice krvi, trombociti se proizvode u koštanoj srži, dok se faktori koagulacije većinom proizvode u jetri.

Ako imamo problem koji utječe na naše faktore koagulacije, naše trombocite ili zidove krvnih žila, možemo se naći u situaciji u kojoj se lako počinjemo modriti ili čak doživljavamo problematično krvarenje.

Kod mnogih pacijenata koji prijavljuju lako modrenje, hematolozi ne mogu pronaći poseban uzrok.

Liječnici za krv obično su oprezniji kada osoba ima niz problema povezanih s krvarenjem. Primjerice, poremećaj je vjerojatniji ako su modrice rasprostranjene i velike, ako su popraćene čestim krvarenjem iz nosa, teškim menstruacijama, problemima s krvarenjem nakon važnih stomatoloških zahvata, kirurških zahvata ili poroda – ili čak spontanim ozbiljnim krvarenjem u zglobove ili u mozak.

Nekoliko jednostavnih testova može nam pomoći da utvrdimo je li problem ozbiljan.

Prvi test koji bismo provodili kod osobe koja prijavljuje lako modrenje je potpuna krvna slika. Ovo uključuje mjerenje broja trombocita i pouzdano će pokazati jesu li brojevi trombocita normalni.

Naši trombociti mogu biti smanjeni iz nekoliko razloga – ili zato što se ne proizvode odgovarajuće ili u dovoljnim količinama u koštanoj srži, ili zato što se prebrzo uklanjaju iz cirkulacije.

Ova druga situacija događa se u čestoj bolesti nazvanoj imunološka trombocitopenička purpura. Ova bolest može utjecati na djecu ili odrasle iznenada ili nakon virusne infekcije. Pacijenti mogu doživjeti ozbiljno smanjenje broja trombocita i dobiti osip, koji su zapravo male modrice.

Kod djece obično je to privremeno stanje koje se samo od sebe povlači. Kod odraslih osoba s teškim slučajevima može biti potrebno liječenje lijekovima koji potiskuju imunološki sustav ili povećavaju proizvodnju trombocita. Ponekad odrasli trebaju kirurški ukloniti slezinu.

Faktori koagulacije – ranije spomenuti proteini – mogu biti pogođeni nizom naslijeđenih ili stečenih uzroka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top