ZDRAVLJE

MNOGI PRETJERUJU: KOLIKO JE DOVOLJNO I KAKO DA ZNATE PIJETE LI PREVIŠE KAFE?Mnogi kafu smatraju spasom ujutro, no vole je popiti i tokom radnoga dana, nekad čak i nakon posla.

Ali, je li vam ikada palo na pamet da u organizam možda unosite previše kofeina!?

Evo na koje načine možete ustanoviti da ste ipak pretjerali.

Prvo što je važno “riješiti”: kofein je sasvim u redu kada ga unosite umjereno.

Prehrambena stručnjakinja Megan Meyer za Real Simple kaže kako kofein povećava mentalne performanse i budnost jer blokira hemikaliju u mozgu koja je povezana s pospanošću.

– Višestruka ispitivanja proučavala su učinke kofeina i otkrila da kofein može produžiti izdržljivost i poboljšati performanse – kaže ona.

Uz to, važno je napomenuti da vam kofein neće donijeti nadljudske sposobnosti ili koristi, nego vam može pomoći u obavljanju zadataka na vrhuncu.

Uz to, umjerena konzumacija kofeina iz kafe i čaja također može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta karcinoma.

Ovi napici također sadrže polifenole i antioksidanse, koji su pokazali da štite od hroničnih bolesti.

Kad je riječ o previše kofeina?

Za većinu ljudi sigurno je unositi do 400 miligrama kofeina dnevno, što u prijevodu znači oko tri šoljice turske kafe, pet šoljica espressa i sedam šoljica crnog čaja.

Prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, ako prijeđete tu količinu, to može uzrokovati zdravstvene probleme poput nesanice, tjeskobe, mučnine, glavobolje, vrtoglavice, nemira ili drhtavice i abnormalnog srčanog ritma.

Ako primijetite da ste razdražljivi, često mokrite ili imate nemogućnost kontrole mokrenja, pijete previše kofeina (kojeg nema samo u kafi).

Također, kofein sprečava da zaspite noću, skraćujući vrijeme spavanja, što nećete odmah povezati s tim, nego ćete pripisivati, primjera radi, stres na poslu.

Za normalno funkcioniranje dovoljno vam je do 100 miligrama, tako da je ostatak koji unosite u sebe čisto navikavanje organizma.

Ako pak unesete 1.200 miligrama kofeina dnevno, možete čak izazvati napade.

U slučaju da ste primijetili neke od ovih simptoma, evo što sve možete:

Pratite koliko kofeina uopće konzumirate

Pažljivo čitajte deklaracije, kofein se može nalaziti i u vašoj omiljenoj čokoladici ili zaboravite da ste popili energetsko piće… Čak i neki lijekovi, poput kafetina, sadrže kofein. Mogli biste se iznenaditi koliko ga često unosite.

Postepeno smanjujte konzumiranje kofeina

Primjera radi, ako ste ustanovili da pijete tri šoljice kafe dnevno, smanjite za jednu (najbolje onu koju pijete najkasnije). Zamijenite napitak za čaj, kakao, matchu ili sok.

Potpuno uklonite kofein

Nakon što smanjite na jednu kafu dnevno, a ostatak dana odaberete biljne čajeve koje nemaju kofein, ujutro popijete vodu s limunom…

Kafa vam možda i ne treba, nego je samo stvar navike.

Pokušajte je zamijeniti drugim napicima, a ako se ipak ne možete “odbraniti” od ovog crnog eliksira, zaustavite se nakon jedne šoljice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top