Mladi, njih 864 bi od Vlade Kantona Sarajevo trebali dobiti malo više od 1.000 KM za rješavanje stambenog pitanja. S obzirom na izminmo visoke cijene nekretnina u glavnom gradu, navedeni iznos se teško može smatrati značajnom subvencijom. Kantonalna vlast je ranije ove godine rebalansom budžeta osigurala milion KM za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja. Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša su uoči raspisivanja javnog poziva poručili da će svi dobiti jednako novca.

Jedan od uslova je bio da se ne može dobiti subvencija za stan ili kuću koji koštaju više od 150.000 KM.

Javni poziv je raspisan krajem prošlog mjeseca i trajao je 20 dana. Nacrt liste ili lista koja nije konačna je objavljena 15. decembra. Prema njoj, subvenciju bi trebale dobiti 864 mlade osobe. Prigovor na listu je moguće podnijeti u roku od sedam dana.

S obzirom na broj onih koji bi trebali dobiti subvenciju i koliko ukupno je novca osigurano za njihovu isplatu, to znači da će svako dobiti po 1.150 KM. To je manje od kvadrata prosječne cijene stana u Sarajevu, koja je u trećem kvartalu ove godine bila 1.500 KM po kvadratu. Dakle, s ovolikom subvencijom teško da se može kupiti i kvadrat stana.

Ni kantonalna vlast prije aktuelne nije bila mnogo izdašnija po ovom pitanju. Namjeravala je dati po 2.000 KM. Međutim, godinu ranije je iznos subvencije bio dosta veći – po 10.000 KM za 459 osoba pa su i mladi dobili više novca.

Odluka da se svakom subvencionira rješavanje stambenog pitanja sa po 1.150 KM je izazvala nezadovoljstvo kod dijela onih koji smatraju da to nije odgovarajuća pomoć. Možda bi bilo prihvatljivije da su nadležni odlučili da broj dobitnika subvencije bude manji, a da dobiju više novca. Možda bi time i pomogli, ali posljednjom odlukom teško da će pomoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…