ZDRAVLJE

MISLILO SE DA DIJABETIČARI MORAJU IZBJEGAVATI KROMPIR, ALI  ISTRAŽIVAČI TVRDE SUPROTNOIako su dugo mislili da bi ga trebali izbjegavati oni koji se bore s viškom kilograma, nutricionisti sada kažu da je krompir izvrstan kao pomoć u mršavljenju, te da je; zbog hranjivih tvari koje sadrži; ključan dio cjelokupno zdrave prehrane.

Studija se naime bavila prehrambenim navikama ljudi u dobi od 18 do 60 godina s prekomjernom tjelesnom težinom ili inzulinskom rezistencijom, a njeni su sudionici svaki dan dobili dva različita menija bogata voćem i povrćem, u kojima je oko 40 posto prosječnog unosa mesa zamijenjeno grahom, graškom i krompirom.

Krompir je, kaže ona, zdrav jer sadrži dosta C i B6 vitamina, kalij, magnezij, folat i vlakna, a nedavno je potvrđeno da ima i dosta antioksidansa.

Krompir se kuhao s ljuskom, a zatim na 12 do 24 sata stavljao u frižider kako bi mu se povećao udio vlakana, a sudionicima je u raznim oblicima serviran svaki dan, za ručak i za večeru.

Naučnici su tako ustanovili da, ne samo da ne podiže razinu glukoze u krvi, već je i za dijabetičare jednako zdrav kao grah i grašak koji pomažu šećer u krvi održati stabilnim.

Ovu je studiju njen glavni istraživač i izvršni direktor Centra za biomedicinska istraživanja Pennington dr. John Kirwan koristio i za istraživanje učinaka hrane na dijabetes i pretilost, a potvrdio je da krompir nije, kako se do nedavno vjerovalo, namirnica koju osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top