„U ratu nema pobjednika“, poručuju protagonisti dokumentarnog filma „Maglaj: rat i mir“ Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, koji je danas, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Sarajevu, u ime Švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, predstavljen javnosti.

U ovom dokumentarnom filmu je prikazana priča tri ratna veterana iz Maglaja: Rize Salkića, Bore Jevtića i Marka Zelića. Njih trojica su se borili na suprotnim stranama tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. godine do 1995. godine, a sada promovišu suživot, razumijevanje i pomirenje.

„Ova tri hrabra muškarca iz Maglaja šalju snažnu poruku u vremenu kada nam je ona najpotrebnija. Oni su se borili na različitim stranama tokom rata 90-ih godina. Sada su se okupili sa ciljem da govore o uzaludnosti rata i o borbi za izgradnju mira koja ih danas ujedinjuje. Drago mi je da je podrška Švedske omogućila da ih više ljudi u Bosni i Hercegovini i van nje mogu čuti kako dijele svoja iskustva“, istakla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

„Ovaj dokumentarni film naglašava važan zadatak koji Rizo, Boro i Marko obavljaju u ime pomirenja. Štaviše, on odražava samo jednu od mnogih pozitivnih priča izgradnje mira koje vidimo na lokalnom nivou u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem se trojici veterana i svim ljudima u BiH koji svojim djelima obavljaju dužnost ambasadora mira“, dodala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Dokumentarni film u trajanju od 26 minuta je dostupan na sljedećoj stranici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…