Smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun u fokusu je istražnih organa. Niz aktivnosti preduzelo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Nastavljeni su i inspekcijski nadzori u tri privatne ordinacije.

Smrt djevojčice iz Kaknja, koja je uslijedila nakon operativnog zahvata, pokazala je da je problem zdravstvenog sistema mnogo veći i opasniji. Iz Kantonalne bolnice u Zenici tvrde da je djevojčica prije godinu imala operativni zahvat zbog spuštenog očnog kapka:

“U augustu ove godine je postavljena indikacija za ponovni operativni zahvat i pacijentica je stavljena na spisak za hladni operativni program. Operativni zahvat nije imao karakter hitnog. Posljednja kontrola je obavljena 15.10.2021. godine, od strane dr. Nine, i tada nije indiciran hitan operativni zahvat. Što se dešavalo od tada, nemamo informacije”.

Da bi se utvrdilo da li su napravljeni propusti prilikom operativnog zahvata ili je u pitanju nešto drugo, potrebno je provesti proceduru i sačekati nalaze obdukcije. Ono što je sigurno, smatra struka, potrebno je imati rezervnu varijantu ukoliko dođe do komplikacija.

“Morate biti jako opremljeni, tehnikom i kadrom. Početak anestezije jeste polijetanje aviona, trajanje anestezije je trajanje leta aviona, a spuštanje aviona je buđenje iz anestezije. Nažalost, statistički najviše problema se dešava kod spuštanja aviona, odnosno kod buđenja iz anestezije”, objašnjava prim. dr. Ismet Suljević, anesteziolog.

Rizik je još veći ako su pacijenti djeca.

“Njihov dušnik je 3-4 milimetra, a kod odraslih je to do dva centimetra ili čak i više kod korpulentnijih ljudi. Nema pravila, ali se objektivno radi o redu tih veličina. Puno, puno je činjenica”, dodaje Suljević.

Alarm je odavno upaljen, a reforma zdavstva o kojoj se godinama priča nije ni na vidiku.

“Imamo Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. Nešto je promijenjen 2013. Radimo po zakonu koji je star 12 godina. Ljudi idu na Mars, a mi nismo promijenili zakon – a zakon o Zdravstvenom osiguranju je iz 1998.”, ističe ministar zdravstva KS Haris Vranić (SDP).

Inspekcijskim uvidom došlo se do poražavajućih podataka – više od 100 privatnih zdravstvenih ustanova nema nijedan verificiran aparat za rad. Istovremeno, inspekcijski nadzori i dalje traju u tri privatne ordinacije – Halimić, Rožajac, Bejtović. Po potrebi će, dodaju, biti nastavljeni i narednih dana.

Iz Tužilaštva KS navode da će više informacija biti poznato nakon okončane procedure: “Tužilaštvo KS-a u ovom trenutku može saopćiti da će nakon prikupljene medicinske dokumentacije, potom nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više osoba, te drugih radnji dokazivanja koje se preduzimaju utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti vezano za smrt i liječenje djevojčice”.

Sutra će biti obavljena obdukcija tijela dvoipogodišnje djevojčice. Ovaj slučaj bio je okidač da budu otvorena mnoga pitanja manjkavosti zdravstvenog sistema koji se godinama urušava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…