BIH

Milorad Dodik vulgarnim rječnikom o Christianu Schmidtu: Čovjek laže, da ne kažem da s*re“Njemačka se razgoropadila i misli da može da nametne svoju politiku. Oni su na muslimanskoj strani u Bosni i Hercegovini. Mi smo to prepoznali i rekli da nećemo”, rekao je Dodik

Posljednji intervju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) izazvao je nervozu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, sudeći po tonu odgovora na Šmitove tvrdnje.

U intervjuu za beogradski NIN Šmit je rekao kako je u prethodnom periodu bilo trenutaka u kojima su se on i Dodik povremeno susretali.

“Dugo se poznajemo. Prije dvije godine smo razgovarali telefonom o mom imenovanju, i tada mi je ponudio da se sretnemo, ali se čini da ga je u međuvremenu napustila hrabrost”, rekao je Šmit.

Dodik je na ovu Šmitovu izjavu oštro odgovorio neprimjereno – psovkom.

“Čovjek laže, da ne kažem da s*re” , počeo je odgovor na novinarsko pitanje za komentar navodeći potom da Šmita ne poznaje i da ga je sreo samo jednom.

“Znam da sam prošle godine bio u Antaliji i on je iskoristio priliku da, s obzirom na to da je meni 12. marta rođendan dođe i čestita. To je sve”, rekao je on.

“Sreo sam se s njim kada je bio ministar poljoprivrede u Njemačkoj i to u Istočnom Sarajevu”, rekao je Dodik i dodao: “Nigdje se nije naziralo da će doći kao neki đavo ovdje”.

Dodik je ponovio da nikada nije dao podršku da Šmit bude visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

“On nije ni lažni visoki predstavnik. Može da nađe dvoje troje ljudi s kojima će se sresti, ali institucionalno, ja predstavljam Republiku Srpsku, Željka, Radovan, nek pokaže kad se sreo s nekim”, rekao je Dodik tvrdeći da je Šmit “nula” i osvrćući se potom na politiku Njemačke.

“Njemačka vodi opasnu i antisrpsku politiku na Balkanu. Njemačka se razgoropadila i misli da može da nametne svoju politiku. Oni su na muslimanskoj strani u Bosni i Hercegovini. Mi smo to prepoznali i rekli da nećemo”, rekao je Dodik tvrdeći da je Šmit i došao da takvu politiku sprovodi.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top