Predsjednik Hrvatske je rekao da je jedna od tema bilo i stanje u BiH.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak ujutro bio je na privatnoj audijenciji kod Svetog Oca.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim mahnitanjem ustvari, bez ikakvih argumenata. Podržavao sam to mjesecima, ali ovo više nije znanstveno pitanje. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova, i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće. Što je to? Je li to znanost? Ili su to metode koje podsjećaju na tridesete”, kazao je Milanović.

Podsjetio je da je on mjesecima pozivao ljude da se vakcinišu, te je naveo da građani imaju pravo na samovolju.

Pitao se gdje je sad Evropski sud za ljudska prava.

“Ja sam cijepljen. To je prvo što je papa rekao: ‘To je čin milost prema samom sebi’”, dodao je predsjednik i ustvrdio kako više neće pitati je li se neko vakcinisao.

Kazao je da je jedna od tema bilo i stanje u BiH.

“Dok god Hrvati insistiraju na tome da im se ne dira to simbolično pravo da izabiru svog člana Predsjedništva i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni. Neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima”, kazao je i ustvrdio da je jedna od tema bila i Crna Gora.

“Da podsjetim, mi smo članica EU i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo napraviti. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao ‘honest broker’, kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH, uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome”, poručio je Milanović, prenosi HRT.

Kazao je da je pozvao papu u Hrvatsku:

“Papa je u Hrvatskoj i više nego dobrodošao. Osvrnuo se i na izbor diplomata jer je održao razgovor s kardinalom Gallagherom i razgovarao o temi veleposlanika RH u Svetoj Stolici. U medijima se pojavilo ime nekadašnjeg ministra kao mogućeg kandidata za veleposlaničku poziciju u Vatikanu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…