Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ne zna kako da se zaustavi. Iz dana u dan njegove su izjave šokantnije od onih dan prije. Milanović je i danas tokom press konferencije koju je održao na Pantovčaku izbacio rafal uvreda prema BiH, Srebrenici, Džaferoviću i PIC-u.

Prije svega se osvrnuo na Srebrenicu i genocid koji se desio krajem rata rekavši kako srpska strana ima problema s kolonijalnim upravljanjem u BiH.

– Jeste li primijetili što se dogodilo u parlamentu BiH u Sarajevu? Tzv. srpska strana i hrvatska su htjele ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku.. zašto bi oni to radili? Ja sam to bezbroj puta nazvao genocidom, rekao je.

A zatim je dodao kako su njegove izjave o Srebrenici bile motivirane time što ima posla s ljudima koji lažu i kradu, prenosi Index.hr.

– Džaferović je bio hostesa mudžahedinima, to je stari udbaš. Žao mi je što je Čović na to nasjeo, a opet mi nije žao. Netko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima, jok, rekao je.

Iako je tokom jučerašnjeg dana iz Milanovićevog ureda izašlo zvanično saopćenje o odlukama PIC-a, on je danas rekao svoje pravo mišljenje.

– To su politički direktori i fićfirići. Donijeli su zaključke koji pokazuju jasne namjere opstrukcije jer ignorišu činjenicu tri konstitutivna naroda, rekao je Milanović.

Milanović se osvrnuo i na pitanje zakona o zabrani negiranja genocida kazavši kako su fosfornom brzinom tzv. srpska strana i HDZ optuženi da su htjeli ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku da je negiranje genocida kazneno djelo.

– Normalnom čovjeku s minimalno skepse to smrdi. Ajde Srbi, ali gdje je tu HDZ, Čović. To je samoubojstvo. Istina je da su uz posredovnja i nagovaranje međunarodne zajednice, a to su ti politički direktori, ljudi koje niko ne zna, prihvatili prijedlog da tu odluku ukinu i donijeli novu istog sadržaja. Dakle, neki prokurator Judeje Inzko ili kako god se zove, donosi odluku snagom ustava. To ne može biti. Ideja je bila da se pokaže jednak politički stav u proceduri BiH, ne kolonijalne uprave. I tu su im hrvatski predstavnici bili spremni dati ruke. I čim su krenuli – krivi, genocidni gadovi, žele ukinuti kažnjivost negacije genocida. To me podsjeća na najniže uličarske fore, rekao je Milanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…