Jedan od potpredsjednika SDP-a Vojin Mijatović izjavio je da će “najjače” države Evropske unije sankcionisati člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te da mu je ova informacija potvrđena iz “više diplomatskih izvora”.

Ovo je poručio u osvrtu na jučerašnji susret Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjoj Luci koji je ocijenio kao “potpuni fijasko vladajućeg režima u Republici Srpskoj”.

“Ručak u restoranu Dodikovog kuma predstavlja zapravo najbolju sliku političkog kapaciteta režima”, dodaje Mijatović.

Prema njegovim riječima, ono što slijedi će dati odgovor zašto je ovo posljednja posjeta jednog stranog zvaničnika Dodiku i njegovom režimu. Naglasio je da će Dodik biti sankcionisan.

“Dodiku i njegovim saradnicima u danima ispred nas slijede pojedinačne sankcije najjačih zemalja Evropske unije. To mi je potvrđeno iz više diplomatskih izvora. Najavljeni sastanak ministara vanjskih poslova EU na ovu temu je samo najava svega što slijedi”, ukazao je.

Dodiku je poručio da je u “zabludi” ako misli da će sankcije “izbjeći navodnim dobrim odnosima sa Orbanom i sličnima”. U prilog ovoj konstataciji istakao je procjenu da je Mađarskoj bez obzira na sve bitnija Evropska unija i odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkom, nego sa Dodikom i “njegovim kriminalnim režimom”.

Mijatović je ponovio da je “rasplet situacije već u danima ispred nas”.

Podsjećamo, odavno se spominje mogućnost da Dodik bude sankcionisan zbog toga što je blokirao rad državnih institucija i zbog toga što je najavio prijenos pojedinih državnih nadležnosti na Republiku Srpsku. On će se sutra sastati i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrielom Escobarom koji je u posjeti Bosni i Hercegovini. Upravo je Escobar u ranijim medijskim istupima isticao da postoji mogućnost da Dodik bude sankcionisan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…