Situacija po pitanju migranata na području Unsko-sanskog kantona trenutno je mnogo mirnija u odnosu na ranije godine, a namjera kantonalnih vlasti je da u narednim danima sve migrante smjesti u postojeće prihvatne centre, pišu Nezavisne.

Prema podacima MUP-a USK, trenutno se na području ovog kantona nalazi oko 2.000 migranata, od čega je jedan broj trenutno bez smještaja.

Zbog toga su posljednjih dana pripadnici policije i Službe za poslove sa strancima BiH poduzeli nekoliko akcija, tokom kojih su migranti iz divljih kampova prebačeni u centar Lipa, gdje je nedavno otvoreno kontejnersko naselje prilagođeno za boravak u zimskim uslovima.

Tokom tih akcija nije bilo problema niti protivljenja migranata,  koji su svjesni da s pogoršanjem vremenskih prilika moraju pronaći sigurnije utočište. Trenutno u Lipi boravi oko 800 migranata, s tim da ukupan kapacitet ovoga centra iznosi 1.500. Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako će predstojeću zimu svi migranti dočekati u adekvatnom smještaju.

“Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše ih je mnogo manji broj, a i oni su postali svjesni da sada smještaj moraju tražiti u nadležnim kampovima i van naseljenih područja”, kazao je Ružnić.

O tome kako će se u narednim godinama razvijati migrantska kriza, niko sa sigurnošću ne može prognozirati, a ono što može iskomplikovati situaciju su dešavanja na granici između Bjelorusije i Poljske.

“Ova situacija može biti otežavajuća okolnost ukoliko ta ruta, koju koriste migranti, bude zatvorena. U tom slučaju uvijek postoji rizik da će dolaskom proljeća oživjeti ranija ruta preko Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te da ćemo ponovo imati migrantsku krizu širih razmjera. Nadamo se kako do toga ipak neće doći”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…