ZDRAVLJE

METABOLIZAM USPORAVA S GODINAMA: ISTINA ILI SAMO JOŠ JEDAN MIT?Krivite starenje za suvišne kilograme koje ste počeli nakupljati? Razmislite malo.

Najnovije istraživanje suprotstavlja se starom  mišljenju koje tvrdi da naš metabolizam neizbježno usporava kako starimo. Razumljivo je da metabolizam usporava s vremenom i to je potpuno neizbježno, ali spomenuta studija dokazuje da metabolizam ostaje stabilan duže nego što smo dosad mislili.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science testiralo je kako se tačno potrošnja energije kod ljudi mijenja tokom života. Koncept potrošnje energije u organizmu većim se dijelom provodi upravo kroz trošenje kalorija. Stoga je temeljno pitanje ove studije bilo, od rođenja pa sve do odrasle dobi, kako se učinkovitost tijela mijenja u korištenju te iste hrane za energiju.

Tim naučnika od preko 80 istraživača iz područja biologije, antropologije, prehrane i drugih polja istraživao je 40 godina stare podatke od sveukupno 6500 sudionika, uključujući i muškarce i žene, u dobi od osam dana do 95 godina. Za mjerenje varijacija u metabolizmu naučnici su koristili tehniku koja procjenjuje količinu ugljikovog dioksida koju tijelo eliminira.

Metabolizam ostaje isti sve do 60. godine

Reklo bi se da su otkrili ono što smo već znali, a to je da metabolizam počinje usporavati u kasnim dvadesetim godinama. Međutim, to uopće nije bilo njihovo glavno otkriće. Oni su otkrili da ljudski metabolizam zapravo ostaje isti od 20. godine pa sve do ranih 60-ih.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top