ZDRAVLJE

Mentalno zdravlje je sve češće glavni zdravstveni problem kod djece: Ovo su znakovi upozorenja na koje trebate obratiti pažnjuJednako kao i odrasli, djeca mogu razviti probleme mentalnog zdravlja. Kako donosi The Sun, najnoviji podaci pokazuju da djeca imaju sve češće problema s poremećajima mentalnog zdravlja, ali pokazuju nešto drugačije simptome zbog čega roditeljima može promaknuti.

S obzirom na to da je poremećaje mentalnog zdravlja u dječjoj dobi teško utvrditi, važna je rana intervencija kako bi se na vrijeme dijagnosticirao. Deirdre Kehoe, stručnjakinja za mentalno zdravlje djece, zato otkriva pet simptoma koji ukazuju da bi dijete moglo imati problema s mentalnim zdravljem te naglašava kako ih roditelji nikako ne bi smjeli ignorirati.

‘‘Mladi se prilagođavaju mnogim promjenama tijekom odrastanja pa je normalno da izražavaju emocije i brzo mijenjaju raspoloženja. Ipak, neki znakovi upozorenja upućuju na to da bi situacija mogla biti ozbiljnija‘‘, objašnjava Kehoe koja dodaje kako su znakovi upozorenja kod djece:

– problemi u izvršavanju svakodnevnih zadataka

– nagla promjena u ponašanju

– problemi sa spavanjem

– promjena apetita

– uznemirenost tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Kako objašnjava, spomenute pojave ne moraju nužno značiti probleme s mentalnim zdravljem, ali definitivno ukazuju na neki postojeći problem koji je potrebno rješavati. Najčešće je riječ o anksioznim poremećajima, depresiji, posttraumatskom stresnom poremećaju ili PTSP-u te poremećaju hiperaktivnosti i deficita pažnje ili ADHD-u.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top