Od noćne anksioznosti i stresa do škrgutanja zubima, sve je više onih koji imaju problema sa spavanjem, međutim, ima više razloga za to. Nekoliko faktora je u igri kada se borimo sa nesanicom, a kada se radi o ženama značajna stavka može biti i menstrualni ciklus odnosno hormoni.

Kao i kod svake druge tjelesne funkcije, potrebna nam je savršena ravnoteža u proizvodnji hormona da bismo dobro spavali, piše magazin Stylist.

Žene imaju tendenciju da imaju najveći nivo poremećaja sna u periodima života koje karakterišu značajne hormonske fluktuacije, poput puberteta, trudnoće i perimenopauze.

Dok hormoni pomažu tijelu da funkcionira, promjene u njihovim nivoima, kako u periodima kao što su pubertet i trudnoća, tako i na mjesečnoj bazi zbog menstrualnog ciklusa – mogu narušiti rutinu i kvalitet sna.

Ženski spolni hormoni – posebno estrogen i progesteron – imaju značajan utjecaj na san i njegov kvalitet. U folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa (prva faza koja počinje prvog dana menstruacije i završava se ovulacijom) kada je nivo estrogena visok, bazalna tjelesna temperatura je niska, što zauzvrat potiče pospanost.

Međutim, u lutealnoj fazi (drugoj fazi menstrualnog ciklusa koja počinje kada jajnici otpuštaju jajnu ćeliju i završava se prije početka menstruacije) nivoi estrogena se smanjuju, što posljedično može utjecati na nivoe serotonina i dovesti do pada u kvalitetu sna.

Ovulacija također može dovesti do povećanja progesterona, što može dovesti do više bazalne tjelesne temperature i poremetiti proizvodnju melatonina, koji je neophodan za regulaciju načina spavanja.

Upravo iz tog razloga mnoge žene prijavljuju probleme sa snom uoči menstruacije – obično u isto vrijeme kada doživljavaju druge simptome predmenstrualnog sindroma (PMS).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Fantastični uštipci sa tikvicama

Brzu i slasnu grickalicu možete pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubacite ih…

Stručnjakinja za veze otkrila jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju

Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta…

Ove prehrambene navike pomoći će vam u snižavanju holesterola

Primjena navika prehrane može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog…