Polusatnom štrajku upozorenja poslodavaca povodom najavljenog poskupljenja električne energije od Javnog preduzeća “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”, danas su se priključili i u zeničkoj kompaniji “ArcelorMittal”, čiji je direktor Nikhil Mehta najavio i mogućnost potpunog prekida proizvodnje čelika u tom gradu.

Mehta je istakao da se  zbog “karbonskih taksi” privreda u cijeloj Evropi susreće  s izazovom poskupljenja električne energije, ali je podvukao kako te takse nisu primjenjive na Balkanu, a pogotovo u BiH.

-Pored toga, EPBiH traži visoke cijene električne energije. Htio bih napomenuti da BiH izvozi struju i  postoji višak električne energije koji se izvozi. Po mom mišljenju, ovo je velika mogućnost za vladu da ovo uzme u obzir i time podrži investitore na području BiH.

Mi smo najveći potrošač električne energije u BiH. Znači, koristimo 520.000 MW električne energije na godišnjem nivou – podvukao je Mehta.

Prva ponuda koju su dobili od EPBiH, napomenuo je Mehta, bila je povećanje za 125 posto, a što bi dodatno opteretilo njihovo poslovanje za iznos od oko 70.000.000 KM.

– To nam ne može omogućiti da preživimo – rekao je.

Neke jedinice te kompanije u zapadnoj Evropi, podsjeća Mehta, rade samo tokom noći. Ne mogu priuštiti struju po cijenama koje su na tom tržištu, a svoje čelike ne mogu prodati ni po proizvodnim cijenama.

– Cijene čelika su se smanjile, a cijena energije je porasla. Cijena sirovina je porasla. Ovo je situacija koju industrija ne može preživjeti. Industrija čelika će razmatrati da li može nastaviti da proizvodi po ovim cijenama ili ne.

Šta je razlika između njih i nas?! Mi smo integralna proizvodnja i ne možemo samo raditi tokom noći. Mi moramo raditi kontinuirano ili ne raditi, tako da je jedina opcija da stanemo – upozorio je Mehta.

Ako moraju stati, najavljuje, to znači da će na “čekanje posla” morati poslati 2.300 zaposlenika, a kao rezultat toga može doći do prekida grijanja za Grad Zenica, koji se grije iz zajedničkog postrojenja Toplana Zenica, čiji je 50 postotni vlasnik AMZ.

-Ukoliko želimo nastaviti grijati, cijena grijanja će se, definitivno, povećati. Imat će ogroman uticaj, ne samo na AMZ, nego i sve ostale koji su povezani s AMZ-om- ističe Mehta.

Željeznice FBiH i Republike Srpske, dodao je, imaju  od 25-30 posto angažmana s tom kompanijom, kao i još preko 100 dobavljača koji surađuju s AMZ-om.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…