ZDRAVLJE

Medicinski stručnjaci u BiH upozoravaju: Nikad manje vakcinisane djece protiv zaušnjakaKroz redovni program imunizacije djece u Bosni i Hercegovini posljednjih godina je povećan broj vakcinisanih, posebno poslije pandemije Covida, uprkos antivakserskim aktivnostima koje se odvijaju već 10 godina u svijetu, što je znatno uticalo na stanje kod nas. Medicinski stručnjaci i dalje upozoravaju da je preventivna vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti izuzetno važna i da se roditeljima stalno ukazuje na to.

Doktorica Jasmina Smlatić-Muhadžić, pedijatrica Doma zdravlja Novi Grad u KS-u, kaže nam da se broj vakcinisane djece kod nas sada kreće oko 70 posto, mada prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ona treba da iznosi 95 procenata.

Upozorava da su posljedice nevakcinisanja obolijevanja od svih bolesti za koje postoji vakcina vrlo teške kliničke slike sa velikim problemima, visok procent smrtnosti, komplikacije bolesti koje su često doživotne, te pojava epidemija.

I pedijatrica Mara Đukić, danas zastupnica u federalnom Parlamentu, iznosi iskustva iz Doma zdravlja Vitez.

– Ja sam imala roditelje koji uopće nisu vakcinisali djecu, a imali su autizam. Autizam je nešto što ne možemo vezati konkretno za vakcinu protiv morbila i da medicina ima razlog, imali bismo i način liječenja, odnosno prevenciju oboljenja, naglašava dr. Đukić.

Ističe kako ljudi sve više izbjegavaju vakcine. Teško je roditelje privoljeti, kaže, ali im treba dati pravu informaciju.

– Kroz razgovor roditeljima treba ukazati kakvi su, neću reći benefiti, već šta se dobija vakcinacijom, a šta bi eventualno bili rizici. Minimalni su rizici od vakcina, od povišene temperature ili nekih stanja pojačanog osipa ili pojave osipa kod morbila, do blagog obolijevanja od morbila, ali sve je to minimalno u odnosu na ono šta dijete preživi, odnosno šta dobije ako oboli od zarazne bolesti, upozorava dr. Đukić i naglašava kako su vakcine protiv morbila upravo ciljane, nema tu genetskog inžinjeringa, nema modifikacije.

Specijalista epidemiologije dr. Anisa Bajramović, voditelj Odjela za imunizaciju sa vakcinalnim centrom Zavoda za javno zdravstvo KS-a, ističe da se o procentima ne može govoriti kao o jednom broju, već se procenti gledaju za svaku vrstu vakcine i za svaku propisanu dozu. Obuhvat je jedino u porodilištima na preporučenih preko 95 posto za dvije vrste vakcina koje se daju na rođenju. Također, u školskim dispanzerima gdje se daje vakcina u završnom razredu osnovne škole je na preporučenih 95 posto.

– Sve druge vakcine po kalendaru vakcinacije su daleko ispod preporučenih procenata. Kada se više godina nakupi nekoliko generacija, primjera radi, sa 25 posto nižim obuhvatom, onda za četiri godine imamo čitavu jednu generaciju, možemo tako reći, nevakcinisane djece. A da ne govorim kada imamo obuhvat od samo 30 posto djece ciljne dobne skupine za MRP vakcinu u obje doze, odnosno 16 posto i 23 posto ostvarenih vakcinacija u 2022, naglašava dr. Bajramović.

DTaP_IPV_Hib obuhvat od prve ka trećoj dozi u 2022. godini ide od 74 posto za prvu dozu, zatim do 56 posto za treću dozu i ova vakcina je rado prihvaćena od roditelja.

U Republici Srpskoj obavezna sistematska imunizacija djece i omladine se vrši protiv 10 vrsta zaraznih bolesti (morbila, rubeole, zaušnjaka, difterije, velikog kašlja, tetanusa, dječije paralize, hemofilus influence B, hepatitisa i tuberkuloze), a izvodi se od rođenja do navršenih 19 godina.

”U slučaju nižeg obuhvata, dolazi do pada kolektivnog imuniteta i u određenom periodu stvaraju se uslovi za epidemijsku pojavu te zarazne bolesti”, navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Milka Mrđa, stručna saradnica za odnose s javnošću Instituta, pojašnjava postotak obuhvata vakcinacijom u Republici Srpskoj za 2021, prema vrsti vakcine: BCG 94,5 posto, HBV treća doza 90,0 posto, petovalentna vakcina (DTaP – IPV -Hib) treća doza 92,5 posto, MRP prva doza 71,2 posto, četvorovalentna (DTaP – IPV) 76,3 posto te vakcina dT 82,7 posto.

– U ovom trenutku raspolažemo dovoljnim količinama svih vakcina iz obaveznog programa vakcinacije, govori nam Mrđa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top