Medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna Paul Burton govorio je o ovom soju koronavirusa koji je WHO nazvao omikron te je izjavio kako svijet očekuje nekoliko sedmica neizvjesnosti.

Neizvjesnost kako je naveo, prije svega dolazi zbog nedostatka podataka o tome kako tačno funkcionira novi soj te je objasnio kako bi nauka u narednim periodu trebala dati odgovor na tri pitanja.

“Postoje tri pitanja na koje trebamo odgovore. Koliko je ova varijanta prenosiva, koliko je ozbiljna i da li će antitijela koja se proizvode kao odgovor na trenutne vakcine biti dovoljno efikasna za omikron?”, rekao je Burton za CNN.

On je također naveo kako je Moderna i tokom ljeta testirala tzv. “booster” vakcine za određene varijante koronavirusa te je naglasio kako Moderna već radi i na “pojačivaču” za omikron soj.

“Mislim da možemo ići jako brzo u ovom procesu. Već za nekoliko sedmica, pa do dva tri mjeseca, mogli bismo na raspolaganju imati pojačivač specifičan za omikron. Međutim, naukom se moramo baviti pažljivo i ne smijemo pogriješiti”, pojašnjava Burton.

U razgovoru za CNN, medicinski direktor Moderne je govorio i o budućnosti koronavirusa te je izjavio kako očekuje da će Covid-19 u narednom periodu postati endemska bolest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…