Masovni ubica i osuđeni terorist Anders Breivik poslao je pisma preživjelima u njegovim napadima, kao i njihovim porodicama, javljaju norveški mediji.

U pismima se nalaze odlomci iz njegovog manifesta koji je napisao prije nego je ubio 77 osoba u planiranim napadim izvršenim 22. jula 2011. godine.

Pismo koje je poslao Support Group organizaciji, a koja podržava preživjele i porodice žrtava napada, čini osam stranica “bijele propagande”. Slične poruke su poslane i mladom odjelu norveške Radničke partije čiji su članovi bili meta napada, kao i parlamentarcima.

Norveški političar Torbjorn Vereide je među onima koji su dobili pismo.

“Dobio sam pismo i bilo mi je veoma neugodno. Apsurdno je da vam neko ko je uperio oružje u vas sada šalje pismo”, kazao je on.

Država je već odlučila Breiviku blokirati komunikacije zbog zabrinutosti da bi mogao kontaktirati istomišljenike. Do 2016. godine je poslao i primio oko 3.000 pisama.

Breivik je 2011. godine izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svjetskog rata. On je 22. jula te godine postavio bombu u kombi u Oslu, a u eksploziji je poginulo osam ljudi, dok povrijeđeno nekoliko stotina.

Potom je 40 kikometara sjeverozapadno od Osla na malom otoku Utoya prerušen u policajca pucao na članove mlade norveške Radničke partije te je ubio 69 osoba. Oko 500 ljudi je preživjelo.

Breivik je dobio maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…