Brojni građani Zenice ogorčeni su činjenicom da se vodi politički montirani proces protiv Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, zbog čega su i danas u velikom broju došli na spontano okupljanje i skup podrške prvom čovjeku grada.

Osim skupa koji je održan u 12 sati, na kojem su poslane poruke podrške prvom čovjeku Zenice i još jednom podvučeno da se radi o politički montiranom procesu, vanrednu konferenciju za medije u 11.55 sati održali su predstavnici Gradske uprave Zenica i Sindikalne organizacije Grada Zenica.

Prema riječima Selvera Kelešture, sektetara Gradske uprave Zenica, nakon iznenadnog odsustva gradonačelnika Gradska uprava Zenica suočen je, ako ovako ostane, blokadom rada.

-Prema odredbama zakona, Statuta Grada, Zakona o budžetima i drugim propisima, jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata jeste gradonačelnik. Decembar je mjesec i vrijeme kada se utvrđuje odnosno donosi Budžet i Odluka o privremenom financiranju. Jedini ovlašteni predlagač za donošenje Nacrta ili Prijedloga nacrta budžeta jeste gradonačelnik i nijedan organ to ne može uraditi. U funkcioniranju svih nivoa vlasti alfa i omega u postupanju je gradonačelnik. Ako ova situacija bude ovakva, sa iznenadnim odsustvom gradonačelnika, mogu nastati brojni problemi – ukazao je Keleštura. 

Na skupu podrške zeničkom gradonačelniku obratili su se članovi “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, kao i federalni zastupnici Aida Baručija i Eldin Vrače.

Svi oni zauzeli su jasnu poruku da se radi o klasičnom pokušaju diskreditacije najozbiljnijeg protukandidata za predstojeće izbore, ali i da je ovo ništa drugo nego udar na instituciju gradonačelnika. 

– Fudo je Zenica, živio gradonačelniče – piše na jednom od trasnparenata.

Danas će biti donesena i odluka hoće li privedeni biti pušteni na slobodu ili će biti određene mjere zabrane ili eventualno pritvora, što bi dovelo do blokade grada. 

Kako su najavili ogorčeni građani, ukoliko dođe do pritvora, slijede masovniji protesti ispred Tužilaštva ZDK, a novo okupljanje najavila je “ZI-KF” već sutra u 11 sati. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…