U okviru zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik Damir Mašić (SD) se osvrnuo na uplatu indirektnih poreza Federacije BiH i RS-a, odnosno da FBiH uplati tri puta više poreza od RS-a.

– Na današnjoj sjednici osim federalnog ministra izbjeglih i raseljenih Edina Ramića, ne vidim nikoga iz Vlade Federacije. Svojim nedolascima pokazuju koliko im je stalo do Parlamenta FBiH. Najprije zbog indolentnosti Vlade FBiH i neodgovornog odnosa predstavnika Vlade FBiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je Federacija na godišnjem nivou oštećena na uštrb RS-a za barem 400 miliona KM. Uplate indirektnih poreza sa područja FBiH su tri puta više, nego uplaćeni porezi s područja RS. Posebno aktueliziram ovo pitanje jer iz tog entitea imamo proteklih sedmica koordinarani udar na državu Bosnu i Hercegovinu, entiteta kojeg finansira Federacija BiH i tako godnama unazad – govori Mašić i dodaje:

– Pitanje je usmjereno ka federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević kada će konačno neko od njih otvoriti to pitanje na državnom nivou i redefinisati ove odnose nepovoljne za FBiH.

Mašić se ovsrnuo i na revozorski izvještaj Fonda za zapošljavanje invalidih osoba.

– U izvještaju smo mogli vidjeti neke zaista nevjerovatne stvari, da je navodno direktor za decembar prošle godine dobio gotovo 7.000 KM plaću, da je regres u toj firmi tri puta već nego u ostatku FBiH i sve stvar koje su elementarna nepristojnost. Pitam ministra Veska Drljaču, na osnovu revizorskog izvještaja, šta je on poduzeo da sankcioniše odgovorne – pita Mašić.

Govorio je i o radu Porezne uprave FBiH.

– Dobijamo informacije da Porezna uprava na terenu u nenaseljenim dijelovima FBiH gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu. Pitanje za Vladu FBiH je koliko je u Vladu FBiH, u ministarstvima u ovom trenutku zaposlenih po ugovoru o djelu. Je li Porezna uprava kontrolisala ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima – govori Mašić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…