Vlada Federacije BiH u posljednjih nekoliko mjeseci planirala je dati više od milion KM na vlastiti marketing. Iako je dodjelu novca „upakovala“ u reformskom duhu, sasvim je jasno da se radi o PR-u na račun građana kako bi se barem na trenutak zaboravili loši rezultati „korona zakona“ ali i slika premijera u sudnici, piše Žurnal.info.

Građani Federacije BiH svjedočili su katastrofalnim mjerama Vlade tokom pandemije, o čemu je Žurnal pisao više puta do sada. Plaćeni izvještaji i projekti teško će promijeniti tu sliku i stvarno stanje na terenu.

Transparentnost rada Vlade FBiH u implementaciji reformskih procesa – projekat je Vlade vrijedan 815 hiljada KM. Ovo nije konačna suma, jer je poništen dio javnog poziva koji se odnosi na jedan od modula. Ukoliko ponovo bude aktiviran, to znači da će biti izdvojeno još novca.

Novac za ovaj projekat predviđen je budžetom Federacije BiH pod stavkom Ugovorene i druge posebne usluge.

Iako daje toliko novca za „transparentnost“, Vlada FBiH u praksi ipak pada na prvom testu. Novinari Žurnala tražili su od Ureda za odnose s javnošću zapisnik sa otvaranja prijava/ponuda na javni poziv ali iz Ureda za odnose s javnošću nakon nekoliko dana čekanja rečeno nam je da nemaju tražene podatke – u posjedu su Generalnog sekretarijata.

Prošle godine Ured za odnose s javnošću potrošio je skoro 400 hiljada KM. Od tog iznosa za plate i troškove deset zaposlenih planirano je blizu 310 hiljada KM.

U projektu transparentnosti za koji će dati skoro milion KM, modul 8 glasi: Unapređenje transparentnosti u radu Vlade FBiH putem jačanja kanala komunikacije s javnošću. Vrijednost modula: 95 hiljada KM.

Pored tolikog broja zaposlenih u Uredu čiji je to posao, Federalna vlada plaća dodatno za komunikaciju sa javnošću.

Osim toga, prva dva modula uopšte se ne odnose na ono što je u naslovu samog projekta navedeno – unapređenje transparentnosti i reformi. Dva modula za koje je plaćeno oko 240 hiljada KM odnose se na mjere i aktivnosti Vlade povezane sa korona virusom. Očekivani rezultat vjerovatno su pohvale na ažurnost i uspjeh Federalne vlade u borbi protiv pandemije. Kako tog uspjeha nema u stvarnosti, njegovo kreiranje mora se debelo platiti.

Sedam modula vrijednih 815 hiljada KM dobila je agencija ZPR iz Sarajeva u vlasništvu Zinaide Jamakosmanović. Ne prejudicirajući nepravilnosti, podsjetimo još jednom da iz Vlade novinarima Žurnala ne žele dostaviti dokumentaciju o dodjeli ugovora.

Ovo, nažalost po federalni budžet i građane, nije jedina PR ambicija Vlade. Federalni revizori, pisali smo, detaljno su analizirali mjere i aktivnosti Federalne vlade u borbi sa pandemijom i pomoć privredi. Kako njihovi izvještaji nisu bili nimalo pozitivni za Vladu, odlučeno je da se takvi plate.

Za to je planirano 128 hiljada KM, sa PDV-om oko 150 hiljada KM. U oktobru ove godine raspisan je javni poziv za “evaluaciju učinka mjera Vlade FBiH na ublažavanju posljedica Covid-19 pandemije”. Naručivanje posebnog izvještaja znači da Vlada ne vjeruje federalnoj instituciji revizije i ne priznaje njene izvještaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…