Predsjednik FBiH Marinko Čavara komentarišući aktuelnu političku situaciju u državi rekao je kako oni koji ne žele razgovarati o temeljima ustroja u BiH, uništavaju je u suludoj želji da ostvare unitarnu i jednonacionalnu BiH.

On tvrdi kako stalno imamo podizanje tenzija i međusobno optuživanje ko je kriv za ovu situaciju, a sasvim je jasno da je glavni krivac Valentin Inzko.

– Jasno je da jednu veliku krivicu snosi visoki predstavnik koji je na odlasku donio čudnu odluku za koju ne vidim koji je smisao i svrha u odnosu na puno toga drugog što je trebao uraditi, a pogotovo da donosi zakon, to je apsolutno neprihvatljivo. Znači, ukoliko imamo demokratski izabranu vlast koja može donositi zakone, onda tu visoki predstavnik nema šta raditi, osim ako nije korumpiran.

Čavara navodi kako se pitanje zakona o zabrani negiranja genocida brzo treba prevazići i pažnju usmjeriti ključnim pitanjima u BiH, kao što su izborna reforma, provođenje odluka Ustavnog suda BiH, odluka iz Strasbourga i sve ono što je potrebno kako bi se relaksirali odnosi između konstitutivnih naroda.

– U vremenu kada mi još nemamo jedinstven pogled o onome što se dešavalo na prostoru BiH, takva isključivost po bilo kom pitanju i inzistiranje na jednoj istini, a imamo “tri istine”, apsolutno je bilo nepotrebno takvo nešto donositi. To nam u BiH ništa nije riješilo, nego je samo prouzrokovalo dodatne probleme. Raščišćavanje prošlosti u detalje samo nas može dovesti u nove sukobe, rekao je Čavara.

Zakon Valentina Inzka je bio okidač za mnoge stvari koje su se desile u proteklom periodu, a jedna od njih je Dodikovo najavljivanje vraćanja na “izvorni Dayton” i vraćanje nadležnosti RS-u. Čavara tvrdi da nespremnost bošnjačke političke elite da uopće razgovara o rješavanju ključnih problema u BiH jasno nas gura u jednu još veću krizu, te kako apsolutno nije dobro ovo što se događa.

– Razumijem predstavnike Republike Srpske koji žele zaštititi njene interese ukoliko institucije države su u službi jedne stranke, jednog čovjeka, i da traže način kako se zaštititi. Nije dobro da dolazimo u situaciju da se udaljavamo od mogućnosti za dogovor i da sinergijski djelujemo u izgradnji pravne države. Treba da se vratimo na razgovore i razgovaramo kako riješiti ključne probleme, pa i pitanje nadležnosti da li se mogu vratiti, ali to je pitanje za pravne stručnjake, nije za mene, rekao je Čavara u intervjuu za Nezavisne novine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…