Osobe koje povremeno zapale džoint često posežu za argumentom da je alkohol mnogo štetniji po zdravlje nego marihuana ili hašiš. S opasnostima od alkoholizma već smo dobro upoznati. No postupno se upoznajemo i s opasnostima od kanabisa, čija je rekreativna upotreba legalizirana diljem svijeta. Kakve posljedice alkohol i kanabis imaju po naše zdravlje? Što ako ste se napili prošle noći? Je li to isto kao da ste se ”napušili” preko dana? Evo što na to kažu znanstvenici.

Alkohol je citotoksin koji kroz krvotok brzo prodire u organizam. Otežava prijenos informacija u mozak, a veće količine mogu dovesti do trovanja alkoholom.

Biljka indijske konoplje sadrži više od šezdeset kanabinoida, od kojih je THC klasificiran kao najsnažnija psihoaktivna supstanca. U organizmu je puno receptora na koje ‘se primaju’ kanabinoidi, uključujući i THC.

Općenito, više je istraživanja posvećeno učincima alkohola. Što se istraživanja kanabisa tiče, postoje dodatne poteškoće jer udio THC-a u biljkama jako varira.

Obje supstance vrlo brzo utječu na mozak, smanjujući razinu koncentracije i sposobnost pamćenja.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća, ali i kanabis smanjuje sposobnost za upravljanje vozilom.

Alkohol u nekih osoba naglašava agresivnu prirodu – gotovo svaki treći čin nasilja počinjen je pod utjecajem alkohola.

Kanabis, s druge strane, mnoge opušta i smiruje, ali zato može izazvati osjećaje panike i paranoje.

Ljudi koji piju alkohol često narušavaju svoje zdravlje i smanjuju očekivani životni vijek.

Mnogi će pritom pomisliti na ovisnike o alkoholu. No i povremena konzumacija alkohola bilo koje vrste može izazvati više od dvjesto bolesti, kaže Ulrich John, liječnik u Sveučilišnom medicinskom centru u njemačkom Greisfwaldu.

To uključuje brojne kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre i rak. Nedavne studije opovrgnule su mit o pozitivnim učincima umjerene konzumacije alkohola. Na primjer, samo tri do šest čašica alkoholnog pića tjedno povećava rizik od raka dojke.

Kad govorimo o kanabisu, postoje indikacije o njegovoj povezanosti s bolestima kao što su depresija ili rak testisa. Nekoliko je studija otkrilo povećani rizik od psihoze, pogotovo ako se počne konzumirati u ranoj dobi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…