Jučer je obilježena 20. godišnjica smrti najboljeg bh. sportiste svih vremena Mirze Delibašića, a tim povodom čuveni španski list Marca posvetio je članak jednom od najboljih košarkaša Evrope u historiji.Nakon duge i teške bolesti Kinđe, kako mu je bio nadimak, umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, u 47. godini.

“Bez buke, kao svaki put kad je postizao koš. Bez reflektora od kojih se uvijek udaljavao u korist drugih. Ovako nas je napustio posljednji košarkaški romantičar. Osmog decembra 2001. godine, u svom voljenom Sarajevu, preminuo je Mirza Delibašić, možda i posljednji košarkaški romantik. U jednakoj mjeri veliki i ubojiti igrač koji je košarku shvatio kao igru ​​i spektakl za navijače. Od malena se uvijek igrao na isti način – da se zabavi. S vizijom igre koju su imali samo odabrani, liderskim kapacitetom koji ga je činio vođom svake ekipe, Delibašić je postao bitna referenca za sve ljubitelje košarke. Ali, pored svojih vrlina s loptom, Mirza je legendu izgradio oko svojih ljudskih vrlina, kroz druženje i radost zbog onoga što je volio najviše da radi”, piše Marca.

Navodeći sve Mirzine uspjehe koje je ostvario tokom karijere, madridski list se posebno osvrnuo na ratni period u kojem je Delibašić uprkos teškom zdravstvenom stanju ostao u svom gradu Sarajevu.

“Nakon što je doživio moždani udar, Delibašić se suočio s dvije najvažnije utakmice u svom životu. Tokom rata odbio je napustiti Sarajevo, usprkos savjetima cijelog svijeta da napusti grad koji je bio konstantno granatiran. Štaviše, formirao je prvu bosanskohercegovačku reprezentaciju i nastupio na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine, gdje je BiH osvojila osmo mjesto. Bio je to njegov posljednji veliki koš i njegova posljednja pobjeda”, podsjeća Marca.

Prvi i posljednji rival koji ga je pobijedio ipak je bilo njegovo vlastito zdravlje. Nakon moždanog udara koji ga je natjerao na povlačenje, liječnici su savjetovali da se više brine o sebi. Ali, kako je sam Delibašić ustvrdio, živi se samo jednom i nastavio je sa starim navikama.

“Proživio sam dva života, jedan danju i jedan noću”, kazao je Mirza.

Na kraju, u produžecima, izgubio je životnu utakmicu. Delibašić je dvije sezone nosio dres Reala u kojem je ostvaio neizbirsiv trag, a o čemu svjedoči i pisanje Marce.

Sa Kraljevima je osvojio špansku ligu, ali osim titula i brojki, Mirza je jasno dao do znanja da je ispred svog vremena i da je rođen košarkom i za nju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…