Sigurno svi znate ono jedno dijete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se to trikovima, koje vi ne znate, služe njegovi roditelji, piše klix.ba.

Prema stručnjacima, djeca koja pršte od zdravlja stekla su navike koje su vrlo korisne u izbjegavanju raznih bakterija i bolesti.

Ovo su najvažnije od njih:

Navikli su ih da peru ruke

Redovno pranje ruku u stanju je znatno smanjiti broj bolesti probavnog, ali i respiratornog sistema. Naučite vaše dijete da je pranje ruku uz upotrebu sapuna važno prije svakog obroka, ali i prilikom izlaska i ulaska iz različitih prostora. Djecu uglavnom mrzi prati ruke, ali pokušajte im to učiniti zabavnim. Poželjno je da cijeli proces traje najmanje 15 do 20 sekundi.

Svakodnevna aktivnost

Svakodnevna aktivnost može zmanjiti broj prehlada i gripe za čak 25 do 50 posto, pokazala su istraživanja. Aktivnosti pojačavaju cirkulaciju ali i povećavaju otpornost ćelija na infekcije.

“Vježbanje je bolje od bilo kojeg lijeka koji se reklamira”, objasnila je Harley A. Rotbart, savjetnica za roditelje.

Naučili su ih da ne dodiruju lice

Viroze i gripa ulaze u tijelo kroz usta, nos i uši. To su područja koje dijete ne bi trebalo dodirivati rukama, a naročito ne prljavim. Ovo je jako teško postići, zato je bitno da naučite dijete redovnom pranju ruku. Također, naučite ga da nikada ne dijeli svoju čašu, slamku ili četkicu za zube.

San je lijek

Naviknite svoju djecu da idu redovno u krevet. Neka čak i ranije od uobičajenog. Bebama je potrebno oko 14 sati sna, a djeci predškolske dobi od 11 do 13 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…