Majke Srebrenice i Podrinja, žene iz medžlisa Tuzla, Lukavac i Živinice te brojni građani okupili su se danas tačno u podne u Tuzli, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Članica udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović, u ime svih majki, poslala je poruku hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, kako je navela, nakon njegovih posljednjih sramnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Ostavite nas na miru, zaobiđete nas

– Gospodine Milanoviću, da li ste posjetili Memorijalni centar u Potočarima i grob Rudolfa Hrena, Hrvata iz Srebrenice koji je ubijen u genocidu, kao i naši najmiliji? Da li ste čuli za njegovu majku Barbaru, koja je deportovana iz Srebrenice zajedno sa nama, koja je umrla i koja je sahranjena u Srebrenici? Rudolf je, ponavljam, ubijen u genocidu, a njegova majka Barbara protjerana.

Borila je se sa nama za istinu i pravdu do posljednjih dana svog života. Zato vas pitamo – kakve ono izjave dajete? Kakve političke igre igrate? Da li se borite za hrvatski narod, a ne znate za sudbinu porodice Hren? Zato vas pozivamo sa ovog mjesta da nas ostavite na miru, zaobiđete nas, a svoje političke igre igrajte na drugom mjestu – poručila je Begović, javlja Anadolija.

Govoreći o posljednjoj sjednici i zaključcima Narodne skupštine entiteta RS, kazala je kako je cijela situacija podsjeća na 1992. godinu.

– Šutnja i neizvjesnost. U takvoj situaciji ljudi idu, odlaze, a to nije dobro. Ko će ostati u Srebrenici – pitala je Begović.

Istina i pravda su važne za sve ljude

Podršku majkama i ženama Srebrenice i Podrinja pružio je i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je naglasio da su na Trg žrtava genocida u Srebrenici došli i zbog velikog poštovanja prema nedavno preminuloj majci Hajri Ćatić, a koja je od 1995. godine u Tuzli organizirala mirna okupljanja svakog 11. u mjesecu.

– Želimo na ovom mjestu biti uz majke Srebrenice. Hvala dragom Bogu što im je podario ovoliko snage. Istina i pravda su važne za sve ljude jer su to univerzalne ljudske vrijednosti još od pamtivijeka. Ovo je herojska borba majki Srebrenice, koja je viđena i prepoznata. Stoga sa ovog mjesta želimo poručiti, zajedno sa našim majkama, da će naša snaga biti veća srazmjerno iskušenjima koja nas čekaju.

Što su veći pritisci na našu domovinu, i naša će snaga biti veća i veća u očuvanju domovine, baš kao i kod naših predaka, koji su odbranili i sačuvali našu zemlju hiljadu godina – rekao je Fazlović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…