Nadin Smajlović, djevojčica koja zajedno sa svojim roditeljima godinama već vodi bitku za život nakon što su joj dijagnosticirani tuberkuloza jetre (od koje se izliječila u međuvremenu, op. a.), autoimuni hepatitis i početak ciroze jetre, izborila se s posljednjom u nizu nevoljom. 

Nešto manje od mjesec Nadin s majkom Aminom i ocem Denisom je u Turskoj, gdje se već odavno liječi, nakon što su u KCUS-u to odbili. Ono što je trebala biti redovna kontrola, pretvorilo se u još jednu borbu za život.

Amina Smajlović je za portal “Avaza” govorila o tom putu prema Turskoj, ali nam je i objasnila zašto se Nadin stanje naglo pogoršalo te šta je dovelo do stanja kome u kojem je djevojčica bila neko vrijeme.

– Mi smo 18. novembra svakako trebali imati kontrolu u Turskoj. Žalila se nekoliko dana pred polazak da ima bolove u želucu. Odveli smo je na ultrazvuk abdomena i ništa nije ukazivalo da ima problem. To jutro kada smo krenuli strašno se žalila da je boli ponovo zeludac, te sam joj uz konsultaciju ljekara dala tabletu – priča za portal “Avaza” Amina Smajlović.

Kaže kako je njena kćerka, kada su se ukrcali na let za Tursku bila komunikativna.

– Pričali smo, s tim da se konstantno žalila da je boli i kada sam je u jednom momentu pogledala oko usta i uha je neki osip je počela da dobija, da bi nakon otprile sat leta počela da govori da je loše. Kada sam je pogledala već nije mogla da gleda normalno, počela je da petlja jezikom. Zvala sam stjuardesu i rekla joj da ako u avionu ima ljekar da mi pomogne. Dva su ljekara bila tu, srećom, i odmah su prišli. Rekla sam im šta je njeno primarno oboljenje, a kada su vidjeli da joj se stanje pogoršava kazali su da avion mora što prije da sleti jer dijete gubi puls i pritisak. Pilot je odmah ubrzao let i javili su da čeka hitna pomoć na pisti, da mora požuriti sa letom i probiti termin slijetanja. Voljela bih upoznati pilota, zahvaliti mu se i odati počast što je tako reagovao. Kao da ta struka pilotska polaže Hipokratovu zakletvu, a ne ljekarska – kazala je Amina.

Istaknula je da ih je hitna zaista čekala prilikom slijetanja te da ih je odvela do prve bolnice.

– Kontaktirali su odmah njenu bolnicu “Memorial hospital”. Pružili su joj sve, ali je ona već tada pala u komu, a pri tome u avionu sam toliko plakala i molila je da bude jaka, da se drži, da me ne ostavlja, da će biti dobro samo da dođemo do bolnice. Suprug je plakao i govorio sve vrijeme: Amina, ne daj da Nadin umre – na rubu suza nam priča Amina.

Fotografija od danas: Nadin s doktoricom Ayseom u TurskojFotografija od danas: Nadin s doktoricom Ayseom u Turskoj FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nastavila je prisjećajući se da su iz “Memorial Hospital” došli odmah po njenu curicu i prebacili je u bolnicu.

– Odmah su je smjestili na intenzivnu njegu. Njena profesorica koja je inače vodi već dvije godine bila je u bolnici, čekala da joj sve kažem šta se dešavalo. Ja sam kazala da je mlađa kćerka imala varicelle (pljuskavice). Da će skoro mjesec od toga. Pošto je kod Nadin specifično oboljenje što sam ja od početka i govorila, da je stanje ozbiljno, da je odbijena da se liječi sa takvim oboljenjem,  a da nikad niko još nije odgovarao i da je ne daj Bože umrla bila ista stvar, niko ne bi odgovarao. A struka je šutila sve vrijeme, čast izuzecima iz tog esnafa – rekla je Amina.

Prvo su svi misli da se Nadin pogoršalo stanje zbog jetre odnosno, kako Amina kaže, da nije jetra zatajila pa da bi trebala na transplantaciju. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…