ZDRAVLJE

MAGNEZIJ POKREĆE SVE U TIJELU, A DOBRA VIJEST JE DA GA JE LAKO PRONAĆI U HRANIMagnezij je mineral koji igra veliku ulogu u pravilnom radu tijela, a čak više od 300 kemijskih reakcija u našem organizmu ovisi o njemu

Ponuda vitamina i dodataka prehrani zaista je široka. Odlučite li uzeti nešto s prepunih polica, najbolji odabir je – magnezij.

Bez magnezija mišići se ne pokreću onako kako bi trebali, a živci ne razmjenjuju poruke. Magnezij također održava srčani ritam stabilnim, razinu šećera u krvi uravnoteženom i zdravu hrskavicu zglobova. Pomaže vašem tijelu da stvara proteine, kosti i DNK.

Još jedan plus za uzimanje dodatka magnezija je što ga tijelo ne proizvodi samo. Količina koja vam je potrebna ovisi o dobi i spolu. Odrasle žene trebaju oko 310 miligrama na dan, dok je trudnicama potrebno nešto više – 350 miligrama. Muškarci mlađi od 30 godina trebaju 400 miligrama dnevno, a nakon 30. godine 420 miligrama, piše portal WebMd.

Magnezij u hrani

Najbolji način za unijeti magnezij u organizam je hrana. Tek nakon toga na red dolaze suplementi. Mnoge vrste namirnica sadrže magnezij, naravno, uglanom one zdrave koje se i inače preporučuju za konzumaciju. Tako da bi u vašu prehranu, želite li se opskrbiti ovim mineralom, obavezno trebali uključiti zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grah, orašaste plodove i ribu. Najbolji izbor ribe su:

    losos

    iverak

    skuša

    bakalar

Voće i povrće bogato magnezijem, ali i drugim korisnim nutrijentima je:

    špinat

    blitva

    krumpir s korom

    tamarind

    banane

    bamija

    brokula

    mahune

    crni grah

Dok meso ne sadrži značajnu količinu magnezija, soja je već solidan izvor. Vegeterijanci tako imaju širok raspon namirnica od kojih mogu profitirati jer magnezijem su bogati i kuhani tempeh, tofu, sojini orasi.

Gotovo da i nema potrebe za suplementima jer teško je biti izbirljiv. Naiame, namirnice koje također sadrže magnezij su slanutak, sir, jogurt, edamame, bademi, indijski orasi i drugi orašasti plodovi, sjemenke bundeve, laneno sjeme, chia i druge sjemenke kao i maslac od kikirikija.

Rizici uzimanja magnezija

Zdravi bubrezi filtriraju prekomjerne količine magnezija pa se, ako nemate nekih zdravstvenih problema, nećete imati problema zbog uzimanja previše magnezija iz hrane. Ako uzimate dodatke prehrani, nemojte uzimati više od gornje propisane granice. Previše magnezija, naime, može uzrokovati proljev, mučninu i grčeve. Ekstremno visoke doze pak mogu dovesti do nepravilnog rada srca i srčanog udara.

Nemojte uzimati dodatak magnezija ako imate određena stanja, kao što su:

    blokada srca

    zatajenja bubrega

    opstrukcija crijeva

    mijastenija gravis (slabost mišića)

Nedostatak magnezija

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top