Pretpostavlja se da je zvono teško oko 50 kilograma

U selu Kreštelovac kod Daruvara u Hrvatskoj dogodila se prilično bizarna krađa. Naime, lopovi su pod okriljem noći ukrali zvono sa zvonika lokalne pravoslavne crkve.

Zvono, za koje se pretpostavlja da je teško oko 50 kilograma, ukradeno je jedne noći u toku protekle sedmice, vjerovatno u periodu između 9. i 11. novembra. Naime, daruvarski paroh Đorđe Ostojić je izjavio kako je posljednji put prije krađe zvonio 7. novembra. Nekoliko dana kasnije jedan od ljudi koji živi u okolini je, prolazeći pored crkve, vidio da su vrata otvorena. To je javio čovjeku koji inače čisti i održava crkvu, a koji je po dolasku primijetio da je zvono ukradeno.

Pretpostavlja se da su lopovi ukrali zvono kako bi ga pokušali prodati kao otpad, a procjene govore da bi na taj način mogli zaraditi 10.000 kuna, odnosno oko 2.500 maraka.

Sama crkva je izgrađena u 18. vijeku, 1747. godine. Nalazi se na ivici šume, 16 kilometara od Daruvara, a kilometar od najbliže asfaltirane ceste. Izgrađena je pored izvora ljekovite vode.

Inače, ovo nije prva neobična krađa u ovom kraju. U proteklih godinu dana ukradeno je desetak bakrenih kotlova za rakiju. Također, provaljeno je i u prostorije lokalnog fudbalskog kluba i ukradeno je 12 sanduka praznih boca za pivo. Prije devet godina ukradena je i skupltura gole Maje, čiji je autor proslavljeni akademski vajar Augustin Augustinčić. Lopovi su isjekli skulpturu i pokušali je prodati u stari metal, ali su osujećeni. Srećom svi dijelovi skulpture su pronađeni, djelo je opet sastavljeno, vraćeno na lokaciju gdje se i ranije nalazilo, te za podlogu pričvršeno šarafima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…