Uslijed nepostojanja sistemskog rješenja u BiH, kojim bi se obezbijedile pravične naknade žrtvama ratnih zločina, tačnije bivšim logorašima, žrtvama torture i seksualnog nasilja u ratu te porodicama nestalih i ubijenih lica, određeni broj žrtava je odlučio pokrenuti postupke protiv entiteta (a ponekad i protiv države) koje smatraju odgovornim za zločine koje su pretrpjeli.

Adila Subašić, bivša logorašica iz Brčkog, umjesto sudske pravde, morala je platiti troškove postupka nakon što je njena tužba odbijena primjenom zastarnog roka.

– Dobila sam 3.200 KM kazne sudskih troškova koje sam morala platiti, jer je slučaj, kako su naveli, zastario. Bila sam žrtva u onom sistemu, a sada sam i u ovom, ističe Adila Subašić.

Ustavni sud BiH je 2018. zauzeo stav da obavezivanje žrtve ratnog zločina slabog imovnog stanja na plaćanje troškova sudskog postupka predstavlja povredu njenog prava na imovinu i pristup sudu. Nakon odluke Federalno pravobranilaštvo i Pravobranilaštvo BiH su odustali od potraživanja troškova postupaka od žrtava. Trenutno jedino Pravobranilaštvo Republike Srpske ima aktivne izvršne predmete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…