Bugarski istražni organi su saopćili da je požar iz 23. novembra u makedonskom autobusu, tokom kojeg je poginulo 46 osoba, najvjerovatnije posljedica ljudske greške.

Prema izvještajima nadležnih, u autobusu su bila 52 putnika te su na mjestu nesreće do sada pronađeni posmrtni ostaci 44 osobe. Sedam osoba je povrijeđeno i one su smještene u bolnici u Sofiji.

Zamjenik glavnog tužioca Borislav Sarafov je jučer, 25. novembra, izjavio da većina pretpostavki ukazuje na to da je tragedija uzrokovana ljudskom greškom. Nije isključena mogućnost da je loša saobraćajna signalizacija navela vozača autobusa na grešku.

S obzirom na to, glavni tužilac je pozvao inspekciju da izvrši kontrolu saobraćajne signalizacije širom države. Sarafov je istakao da su putnici ostali zarobljeni u vozilu nakon izbijanja požara te da je većina njih preminula od gušenja.

Svi koji su se spasili su pobjegli kroz razbijeno staklo i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, prenosi Euronews.

U međuvremenu su dva makedonska carinika otpuštena, jer su dopustili da autobus pređe preko granice bez potrebnih dokumenata. Nadležni su izvijestili da autobus, u vlasništvu turističke agencije Besa trans, nije bio licenciran za međunarodni prijevoz ili bilo koju drugu vrstu prijevoza. Zbog toga je ovoj firmi oduzeta dozvola za rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…