BIH

Ljubiša Ćosić: Nešića smo “progutali” zbog interesa RSOn, između ostalog, dodaje i to da SNSD u Istočnom Sarajevu neće praviti bilo kakvu koaliciju s DNS-om sve dok, kako kaže, ta stranka ne pokaže da je promijenila pravac svog političkog djelovanja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Ljubiša Ćosić, tvrdi da funkcioneri tog stranačkog odbora nisu promijenili svoje mišljenje o lideru DNS-a Nenadu Nešiću kao novom ministru bezbjednosti BiH, ali da su pristali na kompromis u interesu građana cijele Republike Srpske.

Objašnjavajući za Srpskainfo razloge zbog kojih su SNSD iz Istočnog Sarajeva, nakon jučerašnjeg sastanka s partijskim šefom Miloradom Dodikom, na kraju „popustili“ i prihvatili da Nešić bude izabran za ministra bezbjednosti, Ćosić tvrdi da je glavni razlog to što su, prema njegovim riječima, u pitanju interesi Republike Srpske.

“Šta god ko rekao, po prvi put se desilo da ljudi iz jedne političke partije imaju različito mišljenje, da se to mišljenje iznese javno i da se ono poštuje. Na jučerašnjem sastanku s predsjednikom Dodikom rekli smo da DNS, kao sadašnji koalicioni partner, zbog svog ponašanja prije i tokom izbora ni na koji način nije zaslužio tu poziciju, kao što je nije zaslužio ni njihov lider. Mi smo to javno rekli dan prije, na konferenciji za medije, a juče smo isto ponovili pred predsjednikom SNSD-a. Takođe smo rekli i šta mislimo o nominaciji Nenada Nešića za ministra bezbjednosti, a ja sam sa pozicije gradonačelnika Istočnog Sarajeva i predsjednika GO SNSD rekao da Nenad Nešić ne zaslužuje tu poziciju zbog politika koje je vodio”, kaže Ćosić.

On, između ostalog, dodaje i to da SNSD u Istočnom Sarajevu neće praviti bilo kakvu koaliciju s DNS-om sve dok, kako kaže, ta stranka ne pokaže da je promijenila pravac svog političkog djelovanja.

“Predsjednik Dodik to je uvažio i rekao da imamo apsolutno pravo da to i u javnosti kažemo. Glavni razlog zašto smo promijenili odluku je taj što se za Savjet ministara BiH glasa u paketu, a u tom paketu su i naše kolege iz SNSD-a, kao i pozicija Republike Srpske. U tom paketu su i projekti koji treba da se otkoče, prije svega Buk Bijela, kao i neke druge stvari”, ističe Ćosić.

On tvrdi da je SNSD „jedna ogromna porodica, koja se bori za opštinu, grad i cijelu RS“, te da je zbog toga SNSD u Istočnom Sarajevu spreman da „proguta“ Nešića kao novog ministra u Savjetu ministara BiH, ali da njegovo političko djelovanje, kako tvrdi, neće „progutati“ nikad.

“Nemamo ništa lično protiv Nešića. Nek je živ i zdrav, ali, jednostavno, politike koje je on predstavljao nisu politike kojima smo mi pobijedili i to je bio glavni razlog našeg bunta. Mi smo se borili protiv politika koje je Nešić predstavljao i koje su bile jako negativno primljene u narodu”, kaže Ćosić.

Komentarišući prozivke lidera PDP, Branislava Borenovića, da su „pobunjeni“ članovi SNSD-a u Istočnom Sarajevu prihvatili Nešića nakon što im je obećano „par direktorskih fotelja i mjesta u upravnim odborima“, Ćosić tvrdi da to nije tačno.

“Šta treba pričati o nesretnom Borenoviću, koji kao predsjednik partije nije bio u stanju da preuzme obavezu da bude nosilac za bilo koju individualnu funkciju na izborima. Naš osnovni pristup, a to smo juče rekli i na sastanku s predsjednikom Dodikom, jeste to da nismo došli da trgujemo, nego da se dogovoramo. Sasvim je logično to da kad bude raspodjela nekih pozicija vlasti, kako je običaj svuda u svijetu, da neke pozicije pripadnu Istočnom Sarajevu, ali o tome juče uopšte nismo razgovarali. Naš jedini zahtjev bio je da se nastavi podrška investicionom razvoju Istočnog Sarajeva, a najveći fokus bio je na davanju garancija Vlade RS za izgradnju tunela Istočno Novo Sarajevo – Pale. Borenović bi najviše volio da se SNSD juče raspao, ali nama je previše važno ovo što radimo da bi zbog jednog Nešića cijepali ovu priču. Nešić je jedna funkcija i mi ćemo to istrpiti, ali vjerujte da ćemo pokrenuti unutarstranačku raspravu kojoj će u fokusu biti način njegovog djelovanja kao ministra bezbjednosti”, kaže Ćosić.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top