Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić uputio je pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem upozorava “na najdublju političku i institucionalnu krizu u zemlji od Daytona do danas”.

Pismo je upućeno Anthony Blinkenu, Gabrielu Escobaru, Matthew Palmeru, Gregory W. Meeksu, Josepu Borrellu, Angelini Einchorst, Christianu Schmidtu, Johannu Sattleru, Ericu Nelsonu, veleposlanicima zemalja Europske unije kao i nekim domaćim akterima, kaže se u saopćenju HNS-a.

Po njegovom mišljenju, izvor mnogih političkih problema u BiH nalazi se u činjenici da “probošnjački politički blok smatra da su samo oni ‘pro’ BiH a da su stranke iz RS-a i HNS BiH ‘contra’ BiH”.

Ponovio je kako bi Hrvati trebali biti institucionalno i politički jednakopravni s Bošnjacima i Srbima, ali, nažalost, kako kaže, Hrvati ne samo da nisu ravnopravni s Bošnjacima i Srbima nego je izravno ugrožena i sama konstitutivnost Hrvata u BiH.

Najveću odgovornost za takvo stanje, po njegovom mišljenju, snose “stranke i politički akteri iz takozvanog ‘probosanskog bloka’ koji su koristili i zloupotrijebili intervencije međunarodnih predstavnika u Izborni zakon i ustave entiteta”.

Mišljenja je da BiH treba uspostaviti na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana. Poručio je kako će HNS BiH nastaviti snažno zastupati svoja stajališta jer bi odstupanje od njih, kako kaže, značilo ne samo brisanje ustavnog i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH nego i urušavanje kompletnog ustavno-pravnog poretka.

Na kraju je Ljubić zaključio da se dugoročna održivost, stabilnost i funkcionalnost BiH može graditi samo na temeljnim načelima DMS-a i Ustava BiH, a to su načela i modeli federalizma i konsocijacijske/konsenzualne demokracije koja podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu jednakopravnost (balans moći) te što viši sepen zaštite ljudskih i građanskih prava svih državljana BiH.

Pismo, bez ispravki, prenosimo u cijelosti:

Poštovani/a,

Najdublja politička i institucionalna kriza od potpisivanja DMS-a

U okolnostima kada se Bosna i Hercegovina suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom od kraja rata” (kako je Visoki predstavnik naveo u svom Izviješću Vijeću sigurnosti UN); kada separatisti iz entiteta RS prijete osamostaljenjem jednog dijela BiH (M. Dodik i srpska mainstream politika iz RS-a), a “probosanski” unitaristi kao odgovor na tu mogućnost prijete ratom i kao “vjerodostojne argumente” navode “stotinjak tenkova” i mogućnost naoružavanja “100 do 200 tisuća vojnika” (B. Izetbegović, Intervju za HAYAT TV); a u svrhu izlaska iz postojeće krize, neophodno je razumjeti zbog čega je BiH i 26 godina nakon rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma (DMS) još uvijek “podijeljeno društvo i nestabilna država” te što bi trebalo učiniti da postane stabilnija i funkcionalnija.

Strategije, ciljevi i narativi u svezi krize u BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…